Ministerul Mediului redesenează harta siturilor Natura 2000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Tulcea are 700.000 de hectare de situri Natura 2000, adică 80% din suprafaţa întregului judeţ.

Până miercuri, primarii din judeţul Tulcea sunt aşteptaţi la Consiliul Judeţean cu studiile ştiinţifice legate de ariile protejate incluse în programul Natura 2000. CJ centraliezează cererile, pe care le va înainta Ministerului Mediuluui, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Economiei pentru ca investiţiile din judeţul Tulcea să nu mai fie blocate din cauza acestor situri Natura 2000. Ministerul Mediului a anunţat că, în octombrie, se va începe redesenarea hărţilor care cuprind siturile protejate.

„Avem 700.000 de hectare în Natura 2000, este inadmisibil!”

Nicolae Chichi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, spune că Ministerul Mediului trebuie să scoată din aceste situri intravilanul localităţilor. „Avem 700.000 de hectare în Natura 2000, este inadmisibil! Vorbim de 80% din suprafaţa judeţului. Ar trebui măcar să scoată din Natura 2000 intravilanul localităţilor”.

Studii vechi de 30 de ani

O recunoaşte chiar directorul Agenţiei pentru Protecţia Meduilui Tulcea, Viorica Bîscă. „Există disponibilitate din partea Ministerului Mediului pentru redimensionarea acestor hărţi. Este adevărat că realitatea din teren este cu totul alta decât cea prezentată în aceste hărţi, iar primarii o ştiu foarte bine. Există situaţii în care studiile sunt vechi de 30 de ani”.

Teoria a fost rapid infirmată de managerul Institutului de Cercetări Eco – Muzeale, Cristina Dinu, care susţine că toate studiile s-au realizat sub atenta supraveghere a Academiei Române.

Fără studii deloc, spun unii

Primarul din Isaccea, Petre Ilie,  susţine, însă, că nici măcar aceste studii de 30 de ani nu există şi că, de fapt, conform datelor pe care le are de la Ministerul Mediului, în întreg judeţul, în afară de RBDD, singura zonă protejată ar fi între Niculiţel şi Nifon, 13 hectare.

Siturile au fost stabilite fără consultarea proprietarilor ternurilor

Este cea mai importantă acuză pe care primarii din Tulcea o aduc Ministerului Mediului. „Nu a existat o hotărâre de Consiliu Local, nu a existat vreo consultare a populaţiei, pur şi simplu am fost informaţi că 90% din suprafaţa comunei este cuprinsă în Natura 2000”, spune Filip Ivanov, primarul comunei Murighiol din Tulcea.

„Avem prorpietari de terenuri care nici nu au fost întrebaţi ce părere au despre această situaţie. Nu mai au voie nici să facă agricultură, este inimaginabil. Ne-au chemat pe noi, primarii, la o şedinţă în care ne-au informat despre aceste situri, iar foaia aceea de prezenţă s-a numit, mai apoi, consultarea autorităţilor locale”, spune Petre Ilie, primarul din Isaccea.

Nu s-au făcut niciodată vizite în teren!

„Eu am făcut o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului pentru a şti când s-au făcut vizitele pe teren pentru identificarea acestor situri. Nu am primit răspuns pentru că aceste vizite nu s-au făcut niciodată. Sunt făcute  din birou, conform unor obiceiuri binecunoscute încă din perioada interbelică”, spune Ştefan Ilie, primarul din Luncaviţa.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite