TOP FORBES Află din ce au făcut avere milionarii din Constanţa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Bosînceanu
Gheorghe Bosînceanu

Miliardarii Dobrogei fac bani din extracţie de petrol şi gaze, shipping, construcţii, turism. Constănţenii domină topul regional al afaceriştilor arată „Top 500 miliardari 2011“, pe care îl găsiţi la chioşcurile de ziare.

În topul local, pe locul doi, după Gabriel Comănescu, se situează familia Gheorghe şi Dumitriţa Bosînceanu (locul 23 la nivel naţional), iar pe locul trei fraţii Ion şi Nicolae Duşu (locul 48). Pe locul patru îl găsim pe Adolf Bâclea (locul 55 la nivel naţional). Urmează Corneliu Idu, pe locul cinci, (locul 60 la nivel naţional), apoi Ion Grecu (locul 71 la nivel naţional), Lucian Lazia (locul 134), Dumitru Martin şi familia (locul 134 la nivel naţional), Florin Cârstocea (locul 152 în topul naţional) şi Grigore Comănescu (locul 156).

Cel mai bogat constănţean

Gabriel  Comănescu (44 de ani) este unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din România. Anul trecut se situa pe locul 8 în „Forbes 500 miliardari“, iar în acest an este pe locul 7.
Comănescu a intrat în afacerile cu petrol în 1999, iar în 2004 a încheiat primul contract pentru foraj maritim. În 2006 a preluat platformele maritime ale Petrom. Tranzacţia a fost estimată la 100 de milioane de euro. Astăzi, constănţeanul câştigă licitaţii internaţionale în defavoarea unor nume mari în domeniu. La începutul anului a deschis o reprezentanţă în Kazahstan. Tot în acest an, Grup Servicii petroliere a câştigat o licitaţie internaţională în urma căreia două platforme vor fora în Mexic.

Gabriel Comănescu este şi proprietarul hotelului Vega, din Mamaia, preferat de vedetele care vin la malul mării atât în sezonul estival, cât şi în sezonul rece. Este, de asemenea, colecţionar de maşini de epocă. Tot grupul său de firme a concesionat şi clădirea cunoscută sub numele de „Casa cu Lei“, unul dintre simbolurile din zona peninsulară a Constanţei şi intenţionează să o reintroducă în circuitul turistic.



Criza i-a sărăcit pe ceilalţi milionari

Pe locul doi în topul miliardarilor din  Constanţa rămân Gheorghe şi Dumitriţa Bosînceanu, proprietarii Şantierului Naval Constanţaa, ai agenţiei de shipping Histria şi ai tipografiei şi ziarului „Cuget Liber“. Anul trecut, familia de milionari se situa pe locul 22 la nivel naţional. Criza şi-a spus cuvântul, iar în acest an Bosînceanu se situează pe locul 23, averea sa fiind mai mică cu aproximativ 25 de milioane de euro.

Gheorghe Bosînceanu (54 de ani) spune că a avut noroc în viaţă, însă adaugă că nu se ştie niciodată ce-ţi oferă ziua de mâine. „Stăm pe nisipuri mişcătoare în prezent. Nu se ştie niciodată ce-ţi oferă ziua de mâine. Cred că greul de abia acum începe“, spune Bosînceanu. Afacerile sunt ca o ruletă: „Iniţial pui sume pe diferite culori şi numere şi vezi ce iese“, este de părere unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Constanţei.

Proprietarul SNC este foarte cumpătat când vine vorba de cheltuirea banului. Conduce un autoturism Audi de şase ani. „Este şi maşină de serviciu, cu care plimb şi delegaţiile externe, dar şi de protocol“, recunoaşte el. De cealaltă maşină nu s-a despărţit timp de 11 ani.

Amintiri din viaţa cazonă

Gheorghe Bosînceanu a vrut să urmeze Facultatea de Automobile Bucureşti. Mânca fizica şi matematica pe pâine. Însă viaţa lui a luat o altă turnură după ce a dat cu ochii de un anunţ publicat în ziarul „Zori Noi“, din Suceava, în care se spunea că Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa face înscrieri. Împreună cu alţi opt colegi a luat drumul Constanţei. Era în anul 1975. „Nu am fost niciodată un iubitor al educaţiei cazone şi al hainei militare“, mărturiseşte magnatul constănţean. Aşa se face că festivitatea de absolvire a institutului („la data de 20 august“) l-a prins în spatele plutonului, fără câţiva nasturi la haina militară, cu şireturile desfăcute şi cu o sticlă de Corăbioară în mână.

Nici nu se încheiaseră bine acordurile fanfarei, când directorul de personal de la Navrom a întrebat „Cine pleacă în voiaj?“. Bosînceanu a răspuns: „Eu!“ S-a îmbarcat pe cargoul Frăsinet, pe care a navigat timp de patru luni şi jumătate. Au urmat Alba Iulia, Bihor, Foişor, Bihor.

A primit botezul marinăresc în 1980, la Sumatra. „M-au bărbierit cu un brici de lemn şi m-au pus să citesc ce scria pe cele două feţe ale briciului: «Nu fi curvă!» şi „Nu mânca căcat!“. Sunt vorbe valabile în orice meserie, nu numai în marinărie“, povesteşte Bosînceanu.

Cum s-a încheiat aventura pe mare

În 1988, aventura pe mare a comandantului de cursă lungă Bosînceanu s-a încheiat după ce i s-a ridicat avizul de ambarcare. A fost numit responsabil de grup tancuri. „Am descoperit că la uscat activitatea presupune mai multă implicare, că experienţa de pe mare te ajută în munca cu oamenii, însă dacă nu eram lăsat la uscat cred că aş fi navigat şi astăzi“, este nostalgic Bosînceanu.

Gabriel Comănescu, cel mai bogat constănţean

Cuscrul Duşu

Milionarul Niculae Duşu, cuscrul familiei Bosînceanu, şi fratele său, Ion Duşu, au urcat în acest an cu un loc în topul Forbesc (de pe locul 49 pe locul 48), deşi averea lor a scăzut. Niculae şi Ion Duşu sunt proprietarii fabricii de materiale de construcţii Celco, controlează activitatea operatorului portuar Socep. În ultimii doi ani, constănţenii au derulat investiţii de circa 5 milioane de euro, în modernizarea complexului Sulina, Delta şi Dobrogea din Neptun.

În 2009, cei doi au cumpărat, prin intermediul firmei OMB Grup Invest, hotelul Covasna din Neptun. În acest an, Betty, fiica lui Niculae Duşu, s-a căsătorit cu Andrei, fiul cel mare al lui Gheorghe Bosînceanu. Fastuoasa nuntă a avut loc la Palatul Snagov, din Bucureşti. 

Şi Adolf  Bâclea (60 de ani), unul dintre cel mai importanţi armatori români, proprietarul Cosena SRL, a fost afectat de criză. Anul trecut se situa pe locul 60 în topul miliardarilor. În acest an este pe locul 55, dar averea sa a scăzut. Prezenţă foarte discretă, Bâclea nu a acordat niciodată interviuri presei. Bâclea deţine nouă nave de transport maritim. Băclea are mai multe proprietăţi imobiliare în străinătate şi este colecţionar de obiecte de artă.

A avut un an dificil şi Corneliu Idu (61 de ani), care de pe locul 48 a ajuns pe locul 60 în Topul Miliardarilor Forbes. Corneliu Idu este proprietarul companiei Idu Shipping&Services.

Ioan Grecu (59 de ani) are afaceri în domeniul energiei. Şi în cazul său criza şi-a pus amprenta. De pe locul 63 a ajuns pe locul 71, iar averea sa a scăzut de la 80 la 63 de milioane de euro.

An dificil

Lucian Lazia (57 de ani), afacerist în domeniul construcţiilor civile hidrotehnice şi portuare, proprietarul SC Argos SA, este în acest an pe locul 134 în topul naţional, cu o avere ce a scăzut cu aproximativ 13 milioane de euro. Afaceristul a trecut prin momente dificile şi în plan personal. În martie, soţia sa, Liliana Lazia, directorul Bibliotecii Judeţene „I.N. Roman“, s-a stins din viaţă la doar 56 de ani.

Familia Corina şi Dumitru Martin, cu afaceri în turism, prestări servicii şi imobiliare, se afla anul trecut pe locul 127. Au ajuns pe locul 134, iar averea le-a scăzut. Este ultimul an în care Corina şi Dumitru Martin apar împreună în topul Forbes, pentru că urmează să divorţeze. Cererea a fost deja înaintată Judecătoriei Constanţa.

Pe locul 9 în topul local al milionarilor se află Florin Cârstocea (51 de ani), cu afaceri în turism, platforme petroliere, imobiliare, import de iahturi, energie alternativă.

Pe locul 10 îl găsim pe constănţeanul Grigore Comănescu (53 de ani), cu afaceri în construcţii şi turism.

Află din „Forbes 500 miliardari“ la cât se ridică averea fiecărui milionar din Constanţa! Topul a apărut la toate chioşcurile de ziare şi costă 9,9 lei!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite