Constanţa: „Suntem o ţară de Lăzăreşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Spitalul Județean Constanța face chetă publică, Spitalul Medgidia pune pacienții să cumpere inclusiv mănuși chirurgicale pentru medici.

După o viață de cotizat la sănătate, pacienţii ajung să plătească în spital până şi materialele medicale elementare.

Nicolae Drogeanu (65 de ani) aşteaptă, întins în pat, să fie operat pentru o afecţiune a vezicii biliare. A fost nevoit să dea 70 de lei pentru tifon, fire, mănuşi chirurgicale pentru doctor şi calmante. A plătit totul din pensie. „Spitalul are toată bunăvoinţa. Nu li se dau fonduri aşa că trebuie să ne descurcăm cum putem. Este prima mea operaţie. Nu ştiu pentru ce am plătit asigurări timp de 33 de ani. Suntem o ţară de Lăzăreşti“, spune pacientul internat la Spitalul Municipal Medgidia.

Pensionat pe caz de boală, un alt pacient de aceeași vârstă, Costică Batcă, s-a văzut pus în situaţia de a-şi cumpăra singur seringile. „Am o pensie de numai 530 de lei. M-am internat pentru că am probleme cu inima, cu circulaţia, am discopatie lombară şi diabet. Nu ştiu cum voi putea plăti pentru toate!“, se plânge bolnavul.

„Dacă nu am fire să cos o urgență?“

Angajaţii unităţii medicale din Medgidia raţionalizează la sânge stocurile limitate. Chiar dacă spitalul mai are provizii pentru încă o lună, doctorii şi asistentele spun că folosesc resursele cu cea mai mare grijă. „Oricând putem să ne trezim în mijlocul unei crize. Ce mă fac dacă am o urgenţă şi nu am fire ca să cos pacientul?”, se întreabă Stere Buşu, managerul spitalului.

Statisticile prezentate de administrator vorbesc de la sine. „Ce pot să fac? Primim materiale pentru 11.000 de pacienţi, iar noi avem în medie 14.000 de externări“, spune managerul ridicând din umeri neputincios. 

Unitatea înregistrează la ora actuală datorii de peste 4,6 milioane lei, iar totul este la limită. În plus, Spitalul Municipal Medgidia are de recuperat suma de 69.645 lei reprezentând servicii medicale efectuate peste valoarea de contract în luna aprilie 2010.

Tatăl directorului de spital, pacient pe banii fiului

Spitalul păstrează un fond de urgenţă pentru pacienţii care necesită intervenţii imediate sau pentru cei care nu îşi pot permite să achiziţioneze materialele. Restul sunt nevoiţi să îşi cumpere singuri toate cele necesare.

„L-am avut pe tatăl meu internat până de curând. Nu m-am atins de nimic din farmacia spitalului. I-am cumpărat cu mâna mea şi medicamentele şi materialele medicale“, declară doctorul. Stere Buşu îşi păstrează totuşi optimismul şi crede că această situaţie nu va mai dura mult timp.

Citeşte mai multe în !

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite