Statul dă tichete de sănătate gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care primesc îngrijiri medicale de urgenţă sunt scutiţi de coplată
Pacienţii care primesc îngrijiri medicale de urgenţă sunt scutiţi de coplată

Guvernul a adoptat ieri proiectul de lege ce reglementează mecanismul de coplată a seriviciilor medicale. Se vor introduce tichete gratuite de sănătate în valoare de 600 de lei.

Actul normativ stabileşte cadrul legal pentru introducerea sistemului de coplată a serviciilor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

„Principalul scop al coplăţii este acela de a fi un moderator în accesarea serviciilor medicale, de a îmbunătăţi finanţarea sistemului de sănătate, de a analiza un control mai eficient privind efectuarea sau neefectuarea unor servicii medicale, şi de a reduce plăţile informale. De asemenea, coplata va reduce accesarea nejustificată a serviciilor spitaliceşti“, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Proiectul de lege stabileşte suma maximă reprezentând coplata asiguratului într-un an calendaristic, şi anume 600 de lei. „Statul oferă tichetele în valoare de 600 de lei. Dacă un om merge de 10 ori la medic, iar invesitigaţiile sale depăşesc suma stabilită, atunci el plăteşte contravaloarea analizelor. Această situaţie este valabilă pentru cei care au asigurări medicale, cei care nu sunt asiguraţi, nu muncesc sau nu sunt cazuri sociale plătesc tot tratamentul“, a explicat Constantin Dina, directorul de la „Sănătate Publică“, Constanţa.

Categorii privilegiate

Minorii, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care urmează studii şi nu muncesc, pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei pe lună şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale sunt scutiţi de la coplată. Tichetul moderator de sănătate va constitui un mijloc de control asupra numărului de servicii efectuate în sistemul sanitar românesc.
Asiguraţii vor achita coplata la medicul de familie, la specialistul ambulatoriu, în spitalele şi în clinicile de specialitate, făcând excepţie serviciile medicale de urgenţă.

Consultaţii cu 5 sau 10 lei

„Legea nu stabileşte categoriile de servicii pentru care se aplică şi nu stabileşte tarifele pentru fiecare serviciu. Noi preconizăm ca o consultaţie la medicul de familie să fie la o valoare de 5 lei, o consultaţie la spital la o valoare de 10 lei”, a mai declarat Cseke Attila. Implementarea sistemului de coplată va fi finalizată la jumătatea anului 2011.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite