Constanţa: Gheorghe Stănescu, colecţionarul de cărţi poştale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Gheorghe Stănescu, colecţionarul de cărţi poştale
Constanţa: Gheorghe Stănescu, colecţionarul de cărţi poştale

Colecţiile sale de ilustrate poştale şi cărţi vechi capătă valoare mai mare pentru că sunt căutate şi păstrate cu pasiune şi multă grijă. Imaginile vechi despre cum arăta pe vremuri Constanţa trezesc curiozitatea oricui, dar numai un colecţionar ştie cât de preţioase sunt.

Gheorghe Stănescu are o astfel de pasiune pentru că este tot timpul în căutarea de cărţi poştale vechi, dar şi carte românească şi obiecte numismatice. Şi nu se opreşte aici. „Mă interesează zona Constanţei şi împrejurimile.

Am o frumoasă colecţie cu Portul Constanţa, Mamaia de altădată. Pasiunea mea mai este şi pe parte de petrol şi am avut până la ora actuală expoziţii la Bucureşti, am participat la concursuri şi am luat premii“, explică Gheorghe Stănescu.

Istoria în imagini

Pasiunea sa implică totuşi şi ceva costuri, dar discuţiile pe această temă ar fi de prisos. „De exemplu o litografie poate să fie peste o sută de euro. Implică timp şi bani, dar e o descărcare“, spune cartofilul.

Există cărţi poştale care datează de prin anii 1894-1895, iar Gheorghe Stănescu are una, la câteva zile după inaugurarea podului de la Cernavodă.

Este încântat de frumoasele imagini pe care le deţine despre cum arătau doamnele din trecut. „Am peste 2.000 de piese de dame cu pălării. Sunt frumoaseee!... şi pălăria şi dama de la început de secol“, mărturiseşte colecţionarul.

Piese protejate

Cărţile poştale ilustrate sunt păstrate cu grijă pentru a nu se deteriora mai ales că timpul şi-a pus deja amprenta pe ele şi de aceea sunt ţinute în albume şi clasoare speciale.

Colecţia devine cu atât mai preţioasă cu cât cei care se învârt în această lume constată că este tot mai greu să facă rost de piesele care reprezintă istoria zonei. „Sunt tot mai rare, dar sunt deosebite.

Adică pasiunea este frumoasă, dar se restrânge la un număr redus de persoane ceea ce pe o parte nu e bine, dar se mai  fac schimburi între colecţionari. Tot ce facem e de plăcere. Nu contează valorea în sine, oricum devin preţioase prin numărul lor“, spune Stănescu.

Păstrate în cărţi

Gheorghe Stănescu se declară şi un pasionat de istorie, iar cărţile poştale pe care le deţine l-au ajutat să reţină trecutul în imagini. „Sunt pasionat de istorie prin monedă, carte veche şi văzând şi imaginile frumoase şi vechi m-au încântat în condiţiile în care ajungi să cunoşti istorie mai bine şi mai uşor“, se destăinuie cartofilul.

Recent a publicat o carte care a fost lansată la Biblioteca I.N Roman unde sala a fost plină de prieteni, cititori şi colecţionari. În „Constanţa. Port. Istoria în imagini de epocă“ se pot regăsi fotocopiate imagini vechi cu portul, privelişti îndrăgite de colecţionar  şi care vor putea fi văzute şi peste ani.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite