Spitalul Judeţean Constanţa ar putea intra în clasa întâi de clasificare, având cele mai multe specializări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezent la inaugurarea noii Unităţi de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, ministrul Sănătăţii Cseke Attila a declarat că cea mai mare unitate spitalicească din judeţul Constanţa are şanse mari să fie trecut în clasa întâi de competenţă, ceea ce înseamnă că va putea primi mai mulţi bani de la buget.

„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este în plin proces de reorganizare care trebuie să continue. Este spitalul cel mai aproape de a intra în clasa întâi de clasificare dintre spitalele din România, ceea ce înseamnă că este pe drumul cel bun“, a declarat Cseke Attila.

Unitatea de la Constanţa mai are nevoie doar de două specializări - boli infecţioase şi pneumologie - faţă de alte spitale din ţară, care mai au nevoie de patru, şapte sau zece specializări.

Ministrul a spus că de la 1 iunie, finanţarea finanţarea spitalelor va avea în vedere şi clasificarea lor: o clasă superioară, bani mai mulţi.

Săptămâna viitoare va fi publicat ordinul ministrului privind metodologia de clasificare a spitalelor, iar din momentul publicării, spitalele au la dispoziţie 30 de zile pentru a transmite o fişă pe baza căreia Ministerul Sănătăţii va evalua toate unităţile medicale şi le va clasifica.

Potrivit acestei metodologii de clasificare, ce va fi publicată pe 1 aprilie, fiecare unitate sanitară va trebui să facă o autoevaluare ce va fi trimisă spre aprobare Ministerului Sănătăţii. Procesul de clasificare urmează să fie demarat în 30 de zile de la publicare.

Sunt prevăzute cinci clase de competenţă: prima - cea de competenţă foarte înaltă, pentru spitalele regionale de urgenţă. Sunt 18 specialităţi care ar trebui să se regăsească într-un spital de clasa 1, dar niciun spital nu le are pe toate. Ministrul Cseke Attila spune că la Iaşi lipsesc zece specializări, la Craiova opt, la Târgu-Mureş patru, la Timişoara patru, la Constanţa două, iar la Spitalul Universitar din Bucureşti şase.

În clasa 2 intră spitalele de competenţă înaltă care deservesc un judeţ şi judeţele limitrofe pentru afecţiuni cu grad mare de complexitate.

În clasa 3 vor intra spitalele judeţene, de competenţă medie.

În ultimele două categorii intră spitalele cu competenţă limitată.

În urma reorganizării spitalelor, spitalele regionale din Constanţa, Târgu-Mureş şi Timişoara ar putea intra în clasa 1 de competenţă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite