Constanţa: Spitalele, baricadate în faţa gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile medicale au instituit stare de carantină, accesul fiind posibil doar pentru personalul angajat şi medicinişti. Singurii care mai pot trece la ora actuală de paza din spitale sunt medicii, persoanele care au bilete de internare şi studenţii medicinişti.

„Un individ a vrut să-mi dea şpagă numai să-l las să intre la ruda bolnavă“,  a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, dr. Florian Stoian.

Ana Brumă (60 de ani) şi Ioan Brumă (65 de ani) se aflau ieri în spital pentru un control de rutină. „Am venit la control, la ochi. Am diabet şi aştept până la prânz. Eu sunt din Eforie Nord şi nu pot veni în fiecare zi la spital. Mi-am luat o mască de protecţie să mă feresc şi să nu-i îmbolnăvesc pe cei veniţi în spital. Diabeticii sunt foarte sensibili la orice fel de boală“, a declarat Ana Brumă.

„Măşti se dau doar studenţilor care intră în spital şi angajaţilor. Cei care vor măşti trebuie să meargă la farmacie“, a spus Zoe Lascu, angajată la registratura  spitalului.

Nelu Cazacu (38 de ani) nu este mulţumit de decizia conducerii spitalului de a institui carantina. El are soţia internată pentru cezariană şi este supărat că nu reuşeşte să o vadă. „Este în spital de o săptămână şi două zile şi ultima dată am văzut-o joi. Vorbim doar prin telefon. Trebuie să nască curând, e în a 39-a săptămână“, povesteşte bărbatul.

Şpagă şi revoltă

C.M. (39 de ani) este tătic de două zile şi nu poate intra nici măcar să-şi felicite soţia. „La intrare, ni s-a zis că este carantină. Pentru unii este, pentru alţii, nu. Dacă urmărim rândul, vedem cum se subţiază. Aseară (n.r. luni) am reuşit să intru că am dat bani, acum nu“, a declarat bărbatul.

Primarii, la cursul de porcină

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa le-au cerut ieri primarilor din judeţ să anunţe orice caz de îmbolnăvire pentru a se evita extinderea gripei noi. „Zilnic se va face triajul epidemiologic, iar dacă elevii lipsesc într-o proporţie mai mare de 10% trebuie să ne anunţaţi. Să nu aflăm de la părinţi că există probleme cu virusul gripal”, a spus şeful DSP, Constantin Dina. El i-a asigurat că spitalele constănţene şi serviciile medicale sunt pregătite pentru eventualele cazuri de îmbolnăvire de gripa nouă.

Gripa se combate cu afişe

Specialiştii au mai spus că cei care vor monitoriza situaţia sunt medicii de familie mai ales că în mediul rural o răspândire a bolii ar fi greu de controlat. Edilii au primit şi afişe pe care trebuie să le afişeze la sedii pentru ca localnicii să afle ce au de făcut pentru a nu se îmbolnăvi.

Măsuri de protecţie la frontiere

Orice persoană care intră pe teritoriul României trebuie să completeze un formular în care să spună punctele prin care au trecut. „Dacă prezintă semne de boală, sunt transportaţi în condiţii de izolare la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa“, spune Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa. Cât despre echipajele navelor care sosesc în Portul Constanţa, acestea sunt monitorizate până la plecare.   (IOANA POPA)

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite