Speciile străine au invadat Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Marea Neagră rezervele de peşte au mare nevoie de regenerare. Încă din 1990, un număr de 21 din cele 26 de specii principale au fost declarate pe care de dispariţie comercială din cauza pescuitului excesiv, a poluării şi a speciilor invadatoare.

Speciile de peşti cu o valoare comercială, cum ar fi nisetrul şi calcanul, suferă de pe urma pescuitului ilegal, al poluării şi a distrugerii habitatelor lor. Speciile invadatoare au venit cu navele care au tranzitate apele noastre. Printre invadatori se numără melcul Rapana Venosa, semnalat pentru prima dată în anul 1948 şi adus în Marea Neagră din Marea Japoniei. Aceşti melci sunt carnivori şi timp de un deceniu s-au hrănit cu bancurile de stridii de la noi. După ce au terminat stridiile, au trecut la midii, spun cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa.

Impact negativ asupra mediului marin l-a avut şi o meduză care a apărut la noi în 1980. Această meduză a consumat timp de un deceniu zooplanctonul din apă format din crustacee mici care reprezenta sursa de hrană pentru mulţi peşti. Totodată, meduzele au devorat în doar câţiva ani şi icrele şi larvele peştilor, fapt care a determinat reducerea numărului de vieţuitoare din mare.

Citiţi noul săptămânal  apărut la chioşcurile de ziare din Constanţa, care sunt speciile străine care trăiesc în Marea Neagră şi ce efect au asupra vieţuitoarelor marine!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite