Sora lui Jean Constantin a lansat cartea autobiografică „Izvorul vieţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea prezintă o călătorie afectivă în istoria familiei autoarei Ileana Jean, profesoară de limba română şi sora celebrului şi regretatului actor Jean Constantin. „M-a costat mult să scriu această carte, pentru că am retrăit totul", mărturiseşte cu sinceritate autoarea la cei aproape 78 de ani.

În prezenţa poetei şi fostei eleve Iulia Pană Gheorghiu, a bibliotecarei Adriana Gheorghiu, a pastorului Emanuel Grozea, a poetei şi redactorului de la Televiziunea Română Clara Mărgineanu, precum şi a colegilor şi prietenilor, Ileana Jean şi-a lansat astăzi cartea autobiografică „Izvorul vieţii", în aula Bibliotecii Judeţene I.N. Roman din Constanţa.

Este prima carte lansată de la trecerea în nefiinţă a Lilianei Lazia, fostul director al instituţiei, motiv pentru care cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria îndrăgitei bibliotecare.

Amfitrioana evenimentului a fost Iulia Pană, care şi-a amintit de clipele în care Ileana Jean i-a fost profesoară de limba română: „Am avut şansa să o am profesoară un an, însă a fost suficient pentru formarea mea ca om şi poet. Îmi amintesc cu drag clipele când îmi dădea nota 10 pentru conţinut, dar 4 pentru caligrafie".

Subiect de film

Prezentă la lansarea cărţii, Clara Mărgineanu de la Televiziunea Română a mărturisit că a fost mişcată de biografie şi a promis că va face un film cu şi despre Ileana Jean. „Credem că merită filmul din plin. Ea are un destin special şi o biografie puternică, dar cel mai important este că ea a reuşit să aşeze între coperţile unei cărţi o viaţă tumultoasă. Un alt merit al dumneaei este acela că la aproape 78 de ani a scris singură la calculator 400 de pagini în 7 luni", a adăugat Clara Mărgineanu.

Emoţia din paginile cărţii

Cu lacrimi în ochi, Ileana Jean şi-a început prezentarea cărţii amintindu-şi de suicidul uneia dintre surori. „Am fost patru băieţi şi 3 surori care am ajuns la maturistate. Eu, care am fost cea mai bolnavă, sunt singura care mai trăiesc. Ceilalţi au plecat la Dumnezeu", a povestit cu lacrimi în ochi autoarea.

Cartea a făcut-o să-şi retrăiască viaţa, cu bune, cu rele, cu bucurii, cu greutăţi. „M-a costat fizic şi psihic să scriu această carte. Dar nu este meritul meu. Dacă nu ar fi fost familia Grigoraş, Marius şi Ema, care mi-au sponsorizat cartea, nu aş fi avut cum s-o public. Este şi meritul lui Dumnezeu că am scos această carte, pentru că mi-a dat putere să merg pe 78 de ani", spune ea cu modestie.

În „Izvorul vieţii", Ileana Jean vorbeşte despre părinţii ei, despre istoria familiei ei, despre cum s-au cunoscut mama ei grecoaică şi tatăl bucureştean: „Au avut şapte copii. Ne spuneau: ori carte, ori meserie. Eu am fost 34 de ani la catedra de limbă şi literatură română, chiar dacă am fost o fetiţă tăcută, timidă". Aminteşte doar în treacăt despre celebrul său frate, actorul Jean Constantin.

Modestă

A trăit vremuri grele, uneori cumplite. 45 de ani de comunism s-au suprapus peste existenţa sa, timp în care a fost şi membru de partid şi chiar director de partid. „Nu voiam. Dar puteam să zic nu?!", susţine autoarea.

Dincolo de profesie, cititul şi scrisul au fost lucrurile cele mai importante din viaţa sa. „Când am scris această carte. Nu m-am gândit să ies în evidenţă. Am fost îndemnată să scriu, pentru că am povestit pe ici pe colo din existenţa mea. Aşa a apărut cartea, ca să rămână mărturie pentru cei care n-au cunoscut evenimentele acelea", îşi încheie prezentarea Ileana Jean.

Volumul memorialistic „Izvorul vieţii" se găseşte la editura Muntenia şi costă 20 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite