Constanţa: Soarele face victime pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii se declară îngrijoraţi, pentru că numărul de cazuri s-a dublat comparativ cu anul trecut. „Avem foarte multe cazuri de erupţii la lumină care apare în cazul persoanelor care se expun la soare pe plajă sau care lucrează în medii care implică expunerea la soare. S-au dublat, ceea ce înseamnă că pericolul creşte de la un an la altul“, a explicat prof. dr. Gheorghe Nicola, şeful clinicii.

Zilnic, la Clinica de Boli Dermato – Venerice din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se prezintă zeci de persoane cu pielea afectată de expunerea la soare. 

Medicul spune că este posibil să fie vorba despre intensitatea mult mai mare a radiaţiilor ultraviolete. „Noi nu avem aparatură să o putem doza, ne orientăm doar după datele istorice. Pot să vă spun doar că este îngrijorător. Eu, spre exemplu,  într-o singură zi, consult în jur de 15 - 18 persoane cu astfel de afecţiuni“, a adăugat medicul.
 
Copiii, cei mai afectaţide erupţiile de căldură

Pacienţii nu trebuie să se mai expună la soare pe durata tratamentului prescris de medicul specialist, iar după vindecare să folosească creme cu factor de protecţie 50 şi 50+. De obicei, erupţia dispare după aproximativ 5 - 7 zile. Medicul spune că la spital se prezintă şi pacienţi cu erupţii la căldură. Cei mai afectaţi sunt copiii. Soarele îi afectează şi pe turiştii care stau pe plajă fără să se protejeze de razele nocive ale soarelui.

„Este vorba despre persoane care nu s-au expus deloc la soare înainte de a veni la plajă la razele solare. După aceea, dacă stau două ore pe plajă, au nevoie de îngrijiri medicale“, a declarat dr. Nicola. Medicii se comfruntă cu cinci - şase cazuri de acest fel pe săptămână.

Cremă de protecţie maximă pentru cei cu pielea albă

Pentru a preveni aceste neplăceri, medicii spun că persoanele cu pielea albă şi foarte albă trebuie să se expună la soare doar până la ora 10 dimineaţa, iar după – amiază după ora 17.00. Ei rebuie să folosească o cremă cu factor de protecţie 40 sau 50+. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare beneficiază de o fotoprotecţie mai bună şi pot sta la soare şi până la ora 11. În cazul lor, loţiunea de protecţie va avea un factor cuprins între 25 şi 30. Mulatrii se pot expune la soare la orice oră.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite