VOCEA DOBROGEI: Litoralul suntem noi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Topul plajelor realizat de „Adevărul“ Constanţa a fost lucrat cu materialul clientului – adică exact cu plajele ce există pe litoral. Nu putem face topuri extraordinare cu plaje impecabile precum cele din pliantele turistice, pentru simplul fapt că litoralul românesc nu are aşa ceva.

Din noul ziar lansat de trustul „Adevărul“, „Weekend Adevărul“, nu putea lipsi un amplu material despre litoralul românesc – locul ce te trimite direct cu gândul la weekend, vacanţă, distracţie. În primul număr al publicaţiei săptămânale, redacţia de la Constanţa a oferit un top al celor mai frumoase plaje de pe litoral - un mic îndrumar pentru turişti, dar şi localnici, spre găsirea unei oaze pentru timp liber, în aer liber.

Criteriile pe baza căruia a fost întocmit topul au fost de un minimum bun-simţ: curăţenie, linişte, un duş, un grup sanitar - nimic extravagant, ci doar cât să ne tihnească baia de soare şi de mare. Şi fără doar şi poate, din fruntea listei realizate nu putea lipsi singura plajă, din Mamaia, ce defilează cu Blue Flag - certificatul internaţional ce atestă standardul plajei.

Evident, întocmai ca la fotbal şi politică, a urmat un val de proteste. Acuze de subiectivism, acuze de reclamă mascată - toate venite din partea experţilor în orice de pe forumul ziarului „Adevărul“. „Plaje frumoase la noi?? De unde!? Poate la străini, mai călătoriţi şi voi“, au sunat păreri ale specialiştilor neoficiali în turism.

Ce n-au înţeles ei este că topul plajelor a fost lucrat cu materialul clientului – adică exact cu plajele ce există pe litoral. Nu putem face topuri extraordinare cu plaje impecabile precum cele din pliantele turistice, pentru simplul fapt că litoralul românesc nu are aşa ceva. Acesta este relieful natural ce permite adunarea algelor pe plaje şi nici românii nu sunt gospodarii Balcanilor; acesta este rodul politicii româneşti, ce a amplasat coloşi industriali pe ţărmul mării şi a permis vinderea hotelurilor unor afacerişti care numai de turişti n-au chef.

Dar nu în ultimul rând, ceea ce ne deosebeşte radical de locurile râvnite sunt oamenii. Oameni care murdăresc instantaneu locul unde se aşază. Oameni care „fac curat“ aruncând tot gunoiul în nisip. Oameni care îşi exersează din plin, la orice oră, în orice împrejurare, talentul de spărgători de seminţe şi de sorbitori de bere. Oameni care lasă „suveniruri“, inclusiv fiziologice, în nisip, în apă, în iarbă. Mizeria nu e făcută de nimeni altcineva decât de noi, cei care ne minunăm întâi ce loc frumos de plajă am găsit, apoi ne batem joc de el cu sadism.

Plajele sunt ceea ce le populează, adică oamenii. Dacă oamenii sunt civilizaţi, plaja va fi încântătoare, indiferent de accesorii, umbreluţe sau şezlonguri. Nu vă place litoralul? Este exact aşa cum îl trataţi, este exact aşa cum îl păstraţi. Litoralul suntem noi, fie că vă place sau nu. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite