Simbolul Constanţei - Cazinoul este în ruină, la un secol de la inaugurare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a fost concesionat acum trei ani de o firmă din Bucureşti, monumentul de arhitectură este şi în prezent în paragină.

Acum un veac, la 15 august 1910 se inaugura Cazinoul Constanţa. Locul unde odinioară bogaţii României îşi puneau la bătaie averile, iar doamnele îşi etalau toaletele este în paragină. Strălucirea de altădată a Cazinoului din Constanţa a apus.

În iunie 2007, primarul Radu Mazăre anunţa concesionarea Cazinoului pentru o perioadă de 49 de ani firmei Queen Investments SRL Bucureşti, care face parte din grupul israelian Queenco Leisure International. Acelaşi grup deţine Cazino Palace şi Casa Vernescu, din Bucureşti. Afecerişii promiteau la acea vreme că-i vor reda cazinoului strălucirea.

Contractul de concesiune prevedea ca firma să plăteasă anual o redevenţă de 140.000 de euro şi se obliga ca în primii cinci ani să învestească nouă milioane de euro. „Firma a finanţat un proiect în vederea consolidării, restaurării şi redării în funcţiune a clădirii, care a fost avizat de Ministerul Culturii şi Cultelor prin avizele din 2008 şi 2009“, a declarat Virgil Lungu, directorul Direcţiei de Cultură şi Culte Constanţa. Proiectul prevede la parter mai multe săli de restaurant, cu extindere pe terasele spre mare şi spre promenadă, iar la etaj reamenajarea de spaţii de tip cazino, pentru jocuri de noroc.

„Închis vizitatorilor“

Astăzi, cazinoul e tot în paragină. Starea de degradare s-a accentuat. Uşile au fost închise pare-se pentru totdeauna. Pe pereţii monumentului au fost scrjelite mai multe mesaje: „Proprietate privată“, „Dacă te văd în cazino te împuşc“ sau „Închis vizitatorilor. Întrebaţi la primărie“. Porţile care permiteau accesul în spatele cazinoului, pe teresă, au fost închise, iar oamenii sunt avertizaţi în glumă că gardul este electric. Mai multe geamuri sunt sparte, iar în locul pe unde odinioară se făcea aprovizionarea cazinoului se strânge gunoiul.

image

Dincolo de uşa cazinoului, e unul dintre paznici. Omul spune că s-a săturat să tot dea explicaţii turiştilor care vor neapărat să viziteze clădirea – simbol a Constanţei. „Dacă îi lăsam pe toţi cei care mi-au cerut să intre mă îmbogăţeam până acum. Toţi turiştii sunt fascinaţi de cazino, vor să-l viziteze“, spune Aurel Arsene.

Turiştii străini care ajung la Constanţa spun că sunt impresionaţi de arhitectura clădirilor. „Am mai fost în Europa, dar aici, la Constanţa, totul este diferit. Îmi place arhitectura clădirilor, e ceva inedit. Vizita în România este o experienţă neobişnuită“, spune Kate, o turistă din SUA.

Nu există o strategie

„Din păcate, pentru moment nu avem nicio informaţie precisă despre Cazinoul din Constanţa, întrucât se reface calendarul de evenimente“, a transmis Alina Constantinescu, reprezentant al departamentului de marketing al firmei concesionare.

Citiți mai multe în  !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite