Constanţa: Silvian Miron este maestrul prăjiturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o lume care savurează picanteriile, Silvian face dulciuri pentru toate vârstele. Este cel mai cunoscut cofetar constănţean.

Ca elev al unui liceu de alimentaţie publică, a trecut prin toate sectoarele unei bucătării, dar colţişorul cofetăriei l-a „deschis“ cel mai mult. Pe vremea ICSAP-ului, „mama“ tuturor cofetăriilor din oraş, la o expoziţie organizată la Cazino, a realizat din zahăr macheta podului de la Agigea. Reporterul TVR-ului a fost entuziasmat de detaliile surprinse de Silvian care parcă respectase cu fidelitate desenul tehnic al construcţiei.

Apoi, a făcut primele torturi în formă de castel, maşinuţă şi rachetă, spre deliciul atâtor copii care erau fascinaţi de aspectul prăjiturilor, dar din care n-ar fi îndrăznit să guste pentru a nu le „strica“. Încet şi-a croit un drum pavat cu ciocolată până când, într-o bună zi, numele i-a devenit nu doar un renume, ci un adevărat brand.

„Oscarul“ cofetarilor

Lucrează cot la cot cu o echipă de peste 50 de oameni. Ori de câte ori este nevoie, coboară în laborator, îşi pune boneta şi vestonul alb cu căluţ de mare brodat şi „operează“: topeşte zahăr, învârte ciocolată şi tot felul de siropuri şi creme, modelează fluturi dulci şi sculptează nuferi, care apoi se topesc în cerul gurii, toarnă totul în arome, care hrănesc şi ochiul şi gusturile şi chiar şi acum, după 30 de ani de meserie, când rutina îl tot şicanează, ticluieşte bucurii delicate din care se înfruptă copii, părinţi şi bunici.

Când era mic îşi dorea să devină „inginer cu maşină mică“. Acum, după atâtea premii internaţionale în ale cofetăriei, crede că a ajuns mai mult decât atât.

În 2004, după un curs de perfecţionare în Franţa, a realizat bustul Regelui Carol, în mărime naturală, din 64 de kilograme de ciocolată. Prin ţară a strâns aplauze şi aprecieri, iar de afară, la Olimpiada Gastronomică de la Erfurt, medalia de aur. La Frankfurt a luat „Arch of Europe“, un fel de Oscar al cofetarilor care au recunoscut superioritatea lui, iar de la Paris s-a întors cu Trofeul de platină pentru atelierul de ciocolată, un Eden al papilelor gustative şi al unor clipe dulci.

L-a „topit“ şi pe Ţiriac

Dincolo de premii sunt bucuriile dăruite oamenilor. Tortul pregătit pentru aniversarea lui Ion Ţiriac avea 22 de kilograme, iar piesa de rezistenţă era o rachetă în mărime naturală al cărei racordaj era străpuns de ultimul tip de Mercedes. „Domnule, nu înţelegi că am colindat toată lumea şi nu am mai văzut ceva atât de original? Îmi tot fac griji cum am s-o transport la Monte Carlo“, i-a spus asul tenisului campionului ciocolatei. Silvian Miron a zâmbit atunci pe sub mustaţă şi s-a bucurat ca un copil ajuns în Ţara minunilor. De ciocolată. 

Mai multe amănunte citiţi în Adevărul de Seară.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite