Constanţa: Shaorma comunistă, meniu în Vamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Shaorma comunistă, meniu în Vamă
Constanţa: Shaorma comunistă, meniu în Vamă

Un patron bucureştean vinde „Ceauşescu cu de toate“ mică şi „frappe la bormaşină“. Nu ştim dacă tovarăşul Ceauşescu a mâncat vreodată shaorma, dar astăzi, în Vama Veche, el priveşte dintr-un tablou cum vamaioţii îşi potolesc foamea la tonetele capitaliste.

Patronul locului se mândreşte cu originalitatea ideii sale. „Ceauşescu este un brand şi se vinde foarte bine. Nu ştiu dacă shaorma mea este mai bună decât a altora, dar este, cu siguranţă, originală“, spune Marius Teodorescu (35 de ani), din Bucureşti, patronul shaormăriei. Marius a găsit tabloul cu Ceauşescu, care trona în toate sălile de cursuri, la un prieten. Din păcate, „tovarăşul avea mustăcioara făcută“, explică Marius de ce poza este mâzgălită. Pereţii shaormăriei mai găzduiesc portretele lui Lenin, Stalin şi al Elenei Ceauşescu.

O shaorma mare costă 13 lei

Trecătorii ba îl înjură pe Bogdan, shaormarul, ba privesc amuzaţi şi apoi cer „un Ceauşescu cu de toate“. Şi unii şi alţii, însă, se opresc măcar să facă o poză. „Se mai întâmplă să ţipe lumea şi să ne hulească“, povesteşte Bogdan. Totuşi, patronul este mulţumit. Au fost şi zile, mai ales în weekend, când a vândut şi 300 de shaorma. Toneta este deschisă zilnic între 18.00 şi 4.00. În cursul zilei nu vinde pentru că, de la căldură, carnea se poate strica.

O shaorma mică costă 10 lei, iar una mare, 13 lei. S-a întâmplat, totuşi, ca Marius să dea şi gratis. „Au fost băieţi care mi-au cerut frumos o shaorma şi nu i-am putut refuza. Lucrul ăsta se obişnuieşte în Vamă. Se spune că un vamaiot adevărat vine în Vamă cu 10 lei şi pleacă acasă cu 15“, spune Marius.

Vama, tot mai puţin sălbatică

Deşi patronul Marius Teodorescu se bucură de o clientelă tot mai numeroasă, vamaioţii cu vechime sunt dezamăgiţi de ritmul alert în care tot mai multe construcţii fură din spaţiul destinat boemiei. Cărările bătătorite cu piciorul sunt acum circulate de maşini luxoase, care parchează în faţa hotelurilor mult prea moderne pentru sălbăticia Vamei.

Deşi Marius Teodorescu se numără printre cei care contribuie la „modernizarea“ staţiunii, el spune că nu simte vreo vină. „Nu poţi să păstrezi un loc sălbatic atâta vreme cât este călcat de tot mai mulţi oameni. Nu-s de vină cei care investesc primăria, care dă autorizaţii de construcţie“, spune Marius.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite