Constanţa: Sesiunea judecătorească a început cu protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Sesiunea judecătorească a început cu protest
Constanţa: Sesiunea judecătorească a început cu protest

Pauza zilnică de câteva ore nu face decât să crească mormanul de dosare nerezolvate. De la 1 septembrie, data începerii sesiunii judecătoreşti, magistraţii constănţeni au luat decizia de a protesta prin suspendarea activităţii la şedinţele publice de judecată timp de două ore.

Fiecare complet de judecată protestează în acest fel, astfel că oamenii stau la uşi fie că au termen de judecată în programul de dimineaţă (ora 8), la prânz (ora 11) sau după-amiază (ora 13).

Din 7 septembrie vor fi amânate toate cauzele pentru următorul termen al condicii în octombrie, singura excepţie fiind reprezintată de cauzele privind arestarea preventivă.

Activitate înzecită la Constanţa

În perioada 2006 - 2007, Judecătoria Constanţa se situa pe locul patru în topul dosarelor  instanţelor din ţară cu 25.000 de dosare. În 2008, numărul a crescut la 35.000 de dosare pe an, iar în 2009 - la 40.000.

În tot acest timp, organigrama a rămas subdimensionată: 48 de magistraţi la Judecătoria Constanţa, unde se analizează cele mai multe dosare.

Calculul arată că un judecător constănţean îi revin spre soluţionare aproape 10.000 de dosare anual, în condiţiile în care media naţională de procese este de maximum 1.000 de dosare.

Lege împotriva legii

„Judecătorii sunt supuşi unor numeroase restricţii în ceea ce priveşte participarea la viaţa politică şi exercitarea altor activităţi, singura permisă fiind aceea de profesor universitar.

Protestul a fost determinat de micşorarea nivelului salariilor, ce survine ca urmare a modificărilor indicilor salariali prevăzuţi în legea salarizării unice, dar şi de cantitatea insuficientă de resurse financiare alocate instanţelor“, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Constanţa, judecătorul Ciprian Coadă.

Soluţia întrevăzută de judecători ar fi modificarea indicilor în sensul cerut pentru a se păstra minim nivelul actual al salariilor şi a se aloca sporurile dobândite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Şi avocaţii susţin cauza magistraţilor.

„Eu sunt de acord cu protestul şi consider că este întemeiat“, a precizat unul dintre avocaţii aflaţi ieri la Palatul de Justiţie, Alexandru Iorgulescu. În rândul magistraţilor, mulţi renunţă la posturi pentru o slujbă foarte bine plătită în avocatură.

Oamenii care au procese pe rol sunt foarte nemulţumiţi. „Protestul judecătorilor întârzie şi mai mult procesele“, este de părere Ana Drăgulin din Constanţa, pensionată medical.

Femeia are două procese, unul de litigiu de muncă şi unul de grăniţuire ce datează din anul 2005. Alţi oameni nici nu ştiau de protest. În faţa sălilor încuiate, inculpaţi, reclamaţi sau pârâţi priveau nedumeriţi avizierul cu programări inutile.

Procurorii se aliază cu judecătorii

Ieri, procurorii constănţeni au decis să se solidarizeze cu judecătorii. În adunarea generală a parchetelor locale, procurorii au adoptat o declaraţie prin care susţin protestul şi revendicările colegilor de magistratură.

Procurorii îşi vor înceta activitatea în funcţie de acţiunile judecătorilor. „Singurele excepţii sunt măsurile de arestare preventivă, cele privind minorii şi mandatele de arestare europene“, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Curţii de Apel Constanţa, procuror Luminiţa Poenaru.

Manifestul judecătorilor afişat la Tribunalul Constanţa

Deşi volumul de dosare adunate la instanţele constănţene este extrem de mare, magistraţii vor continua protestele şi în zilele următoare, mulţi oameni riscând astfel nedobândirea drepturilor solicitate în justiţie.

Alte consecinţe ale protestului judecătorilor ar mai putea fi întârzierile sau imposibilitatea suspendării executărilor silite care deja au fost demarate. Pentru săptămâna viitoare s-a anunţat suspendarea totală a şedinţelor.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite