Constanţa: Şerban Ionescu este călător în lumea adâncurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi ar fi trebuit să devină economist, a lăsat munca de birou deoparte şi a îmbrăcat costumul de scafandru. A fost atras de miracolul pe care marea îl ascunde în adâncuri încă din copilărie.

Şerban îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile când, alături de prietenii săi, erau nelipsiţi de pe plajă. „Inventam tot felul de jocuri interesante. Ne jucam de-a piraţii, ridicam castele de nisip şi ne bălăceam în apa mării“, povesteşte Şerban.

Trei Papuci, prima scufundare

În momentul în care a venit timpul să plece la facultate, a ales să studieze ştiinţele economice. Cursurile respectivei facultăţi nu i-au folosit. A renunţat la tot pentru a deveni scafandru, aşa cum îşi dorea de mic.

Avea puţin peste 20 de ani când a intrat pentru prima dată într-un magazin specializat în comercializarea de produse pentru scufundări, de unde şi-a cumpărat o pereche de ochelari. Apoi, a mers pe plaja Trei Papuci, a intrat în apă şi s-a scufundat.

„Ochelarii pe care mi i-am cumpărat nu erau unii profesionişti. Nu am reuşit să văd mare lucru, dar pentru mine a fost fascinant. A fost prima mea scufundare“, spune încântat scafandrul.

Imediat după această experienţă s-a pregătit intens pentru a deveni scafandru. Astfel, s-a înscris la cursuri speciale de scufundări. A luat lecţii de la unul dintre primii instructori din Romania,  Jeno Szabo.

„Avea un stil de a ne antrena destul de spartan. Îmi aduc aminte de momentul în care am fost nevoiţi să traversăm un dig de stabilopozi, să îl coborăm cu tot echipamentul pus pe noi“, rememorează Şerban.

Expediţii inedite


În cei 15 ani de când practică scuba diving, Şerban a făcut sute de scufundări. Cele mai inedite locuri în care s-a scufundat au fost peştera Izverna, din munţii Mehendinţi, şi zona de sud a Egiptului, aproape de graniţa cu Sudanul.

„În peştera Izverna peisajul carstic subacvatic este minunat. Deşi temperatura apei este scăzută, ea este limpede şi se pot observa toate formele de relief. Este incredibil“, povesteşte scafandrul.

Citeşte mai multe în Adevărul de Seară Constanţa!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite