Strigătul românilor din Italia: „Ţiganii nu sunt români!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un jurnalist italian de origine română, Costel Antonescu, încearcă să explice conaţionalilor săi din peninsulă care este diferenţa dintre romi şi români drept răspuns la confuzia creată şi a faptului că românii de bună credinţă suferă repercusiunile faptelor romilor.

Este cazul unui articol publicat de tânărul jurnalist şi în Era2000 online sub titlul „I Rom non sono Romeni“. Ţiganii în Italia, ca peste tot în lume, reprezintă o comunitate diversă, cu nuanţele sale nenumărate şi o mie de cuvinte. O mie de ani de istorie sunt, de asemenea, ţiganii, în esenţă, împărţite în trei grupe principale: Romii, Sinti şi Kale (ţiganii, cum sunt numiţi în Peninsula Iberică). Aceste grupuri sunt conectate cu multe grupuri majore şi subgrupuri, similare şi diferite, fiecare cu particularităţile sale proprii. Ei au o origine comună - nordul Indiei - şi o limbă comună, romanes sau Romanes Hib, împărţitş în mai multe dialecte.

Opinia publică a romilor şi sinti, despre care se ştie foarte puţin sau chiar nimic, tinde să se confunde şi să standardizeaza grupurile de ţigani, în special tinde să marginalizeze şi să condamne fără să se înţeleagă diferenţa de etnie, în general se confundă cu etnia ţărilor gazdă. Ţiganii din Italia reprezintă aproximativ 0,16% din populaţia naţională, fiind estimat la un anumit număr de persoane care se încadrează între 80.000 şi 110.000 de oameni
“, îşi începe Costel Antonescu istorisirea.

Vezi aici continuarea!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite