Sejurul pe litoral se vinde la pachet cu bolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii vin şi pleacă de la mare cu afecţiuni grave - în special boli de piele, digestive şi respiratorii. Specialişti din toată ţara în Medicina Călătorului s-au reunit ieri la Constanţa, unde vor discuta timp de o săptămână despre bolile litoralului, cele cu care turiştii vin sau pleacă.

Medicina Călătorului este o ramură a epidemiologiei, care vizează atât sănătatea turistului, cât şi a mediului în care acesta îşi petrece vacanţa - medicina mării, turismul balnear, afecţiuni dermatologice determinate de expunerea la soare, utilizarea laserului în afecţiunile cutanate, bolile transmise de la câini şi pisici etc.

Litoralul ascunde pericole în apă, pe nisip şi în aer

Litoralul - un pericol

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, director al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, a atras atenţia ieri, la debutul şcolii de vară, despre pericolul afecţiunilor la care sunt expuşi turiştii de pe litoralul românesc. „În timpul sezonului estival pot să apară două tipuri de afecţiuni: cele respiratorii, cunoscute ca pneumonii interstiţiale şi cele digestive. Le recomandăm celor care manifestă simptome de febră, însoţite de dureri de cap şi diaree să meargă de urgenţă la medic. De multe ori viaţa acestor pacienţi se afă în pericol, mai ales în cazul copiilor şi al vârstnicilor“, a explicat academicianul Adrian Streinu-Cercel.

Ce preferaţi: gropi la bulgari sau aglomeraţie la români? (I) - FOTOGALERIE

Mizeria, boală sigură

Condiţiile de igienă precare sunt un alt factor care poate da naştere la complicaţii nedorite în timpul vacanţelor. „Turiştii cazaţi în camere murdare se pot trezi cu infecţii virale foarte grave. Sunt virusuri care ajung în tubul digestiv sau pe piele şi pot distruge o vacanţă sau mai rău, pot pune în pericol viaţa celor care le contactează“, susţine oficialul din Ministerul Sănătăţii. Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre obiectivele în combaterea bolilor infecţioase. „Suntem în căutarea unui vaccin împotriva E. Coli, o bacterie care este potenţial letală. Cineva se poate îmbolnăvi grav de la un simplu hamburger făcut din carne infectată“, a avertizat secretarul de stat.

Vârf de sezon cu peste 150.000 de turiști; se anunță un nou weekend plin datorită evenimentelor

Bolile de piele, în creştere

Totodată, aglomerările umane - cum sunt vara, pe litoral - pot favoriza izbucnirea de pandemii. „Este prioritară pentru noi vaccinarea împotriva virusului Papilloma, care poate face să apară cancerul de col uterin şi a tulpinilor de gripă nou apărute. Cele din urmă apar în zonele aglomerate şi pot face să izbucnească adevărate pandemii“, a menţionat Streinu-Cercel.

Specialistul dermatolog Gheorghe Nicola, şeful Clinicii de Boli Dermato-Venerice, a constatat în acest an o creştere a numărului de turişti care se prezintă la cabinet cu afecţiuni ale pielii. „În fiecare zi vin cam 15 pacienţi cu urticarii acute, infecţii bacteriene ale pielii sau infecţii micotice. Aproape toţi sunt turişti. Faţă de anul trecut am constatat o creştere cu 20% a cazurilor“, spune medicul.

Citiți mai multe în !

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa: A fost un weekend nebun pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite