Constanţa: Secretele gospodinelor pentru murăturile dobrogene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Secretele gospodinelor pentru murăturile dobrogene
Constanţa: Secretele gospodinelor pentru murăturile dobrogene

În nord, gogonele, gutuile şi merele se pun în saramură, iar în sud au arome orientale. Reţetele sunt simple, iar rezultatul este delicios: legume cu gust dulce- acrişor, numai bune de aşezat lângă o friptură.

CITEŞTE ŞI:


Tanti Aurelia, din Adamclisi, pregăteşte în fiecare an reţeta de murături turceşti. Are nevoie de gogonele verzi, morcovi, ceapă, ţelină, gogoşari, varză albă, conopidă, foi de dafin, sare, boabe de piper şi de muştar, un litru de oţet, 500 de grame de zahăr şi zece linguri de sare. Gogonelele se taie cubuleţe, ceapa, morcovii şi ţelina se taie rondele, varza se toacă, iar conopida se rupe bucheţele. Apa se fierbe cu oţetul şi condimentele. Legumele tocate le aşeazăîntr-un vas mare, iar peste ele toarnă oţetul călduţ, după care se lasă 24 de ore, pentru ca legumele să-şi lase sucul propriu. Apoi sunt aşezate în borcan.

Reţeta castraveţilor bulgăreşti

Rodica Bălan, din Băneasa, pune murături în fiecare toamnă. „Într-un vas pun câte un rând de roşii, ardei, morcovi, ţelină şi conopidă. Apoi pun saramura. Deasupra aşez crenguţe de vişin şi viţă de vie“, povesteşte femeia. În piaţa din Băneasa, Lambova Atanaska (60 de ani) spune gospodinelor secretul castraveţilor bulgăreşti.

„Într-un borcan de 800 de grame punem oţet până la prima linie, cam cât două degete, apoi castraveţii tăiaţi, ceapă, piper, mărar, o linguriţă de sare şi una de zahăr, apoi apă. Capsăm borcanul şi îl punem la fiert cât să se îngălbenească castraveţii“, explică bulgăroaica.

Murături în saramură

„Eu prefer să pun gogonelele din grădina mea. Le culeg înaint să dea în pârg, atunci când sunt albe sau puţin roz“, a declarat Maria Albu, o gospodină din Tulcea. Tot ea a dezvăluit că secretul stă în sarea folosită. „Trebuie sare grunjoasă, dar să nu fie iodată pentru că tomatele se înmoaie înainte de a se mura“, a spus Maria Albu. Cantitatea de sare folosită este, de asemenea, foarte importantă pentru reuşita reţetei: „Eu pun 12 linguri de sare la 10 litri de apă de izvor“. Pentru ca murăturile să rămână tari, Maria foloseşte hrean, ramuri cu frunze de vişin care menţine gogonelele tari şi mult usturoi.

Reţetă din bătrâni

An de an, ajutată de soţul Vasile Albu, Maria desfăşoară un adevărat ritual atunci când pune murăturile. Gogonelele sunt alese cu grijă, spălate, alături de celelalte ingrediente: ţelină cu tot cu frunze, morcovi, sfeclă roşie, pepeni pârguiţi, mere, gutui, hrean şi usturoi. Toate sunt aranjate cu grijă în borcane, iar la sfârşit sunt puse ramurile de vişin şi câteva crenguţe de mărar.
Odată turnată saramura, butoiul este sigilat şi lăsat în cămară. Periodic, butoiul este agitat pentru ca saramura să rămână limpede.

„În maximum două săptămâni, butoiul poate fi deschis, iar gogonelele roz şi puţin acrişoare pot fi consumate alături de o friptură la cuptor“, a conchis Maria Albu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite