Scufundările de agrement, o atracţie pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

mai făcut o achiziţie fără rost. Pentru alţii, atracţiile Mării Negre reprezintă descoperirea necunoscutului din adâncuri. Ei nu se mulţumesc cu suprafaţa şi se avântă la cel puţin 7

mai făcut o achiziţie fără rost. Pentru alţii, atracţiile Mării Negre reprezintă descoperirea necunoscutului din adâncuri. Ei nu se mulţumesc cu suprafaţa şi se avântă la cel puţin 7 metri sub apă, unde li se deschide o altă lume, aproape ireală, lumea din adâncuri.

Cursuri româneşti pentru scufundări în ţări străine
Câteva cămăruţe pline cu echipamente, o terasă umbroasă şi două hamace întinse între doi stâlpi nu ar fi dat de gol locul unde zilnic se desfăşoară cursuri de scafandri. Poate doar costumele întinse la uscat, câteva butelii şi instalaţia de aer care se vede printr-o uşă întredeschisă ar da de bănuit că de fapt nu este o terasă părăsită de pe faleză, ci un centru de scufundări în toată regula. Acesta este "comandamentul" de vară al scufundătorilor, dar nu locul contează, ci rezultatul. "Cei care vin la scufundări o fac doar din plăcere. Senzaţia pe care o trăieşti sub apă este greu de explicat în cuvinte. Scufundările de agrement sunt foarte apreciate de turiştii destul de patrioţi ca să mai vină pe litoralul românesc. Oricine are cel puţin 12 ani poate urma un curs de scufundare de agrement, aici, la Eforie Nord. Nu există limită de vârstă. În plus, după absolvire, fiecare participant obţine un brevet recunoscut în Uniunea Europeană şi chiar şi peste Ocean", încerca să ne convingă Dan Lupu, instructor la un centru de scafandri din Eforie Nord. şi chiar avea dreptate. Mirajul adâncurilor te prinde după prima scufundare şi nu te mai poţi lăsa. La numai 12 ani, dar cu o sănătate de fier şi cu ceva bani în buzunar, te poţi alege, în timpul unui sejur pe litoral, şi cu un brevet de scafandru. Cursul poate ţine cel puţin 4 zile, cel teoretic. Atâta timp cât stau "pe uscat", elevii învaţă cum să folosească echipamentul şi noţiuni de bază de fizică şi fiziologie, dar sunt puşi şi în situaţii critice, care ar putea să apară în timpul scufundării. "Se poate ca la un moment dat să scape detentorul din gură sau masca să se umple cu apă. Atunci trebuie ca fiecare scafandru să aibă sânge rece şi să acţioneze în cel mai scurt timp, pentru a se evita înecul. Metode de autosalvare se învaţă la partea teoretică şi la simulări", explica instructorul Dan Lupu.

10 porunci ale scafandrului
Un scafandru, chiar şi amator, trebuie obligatoriu să fie în formă, să se antreneze regulat, să aibă un echipament bun, să nu se scufunde niciodată singur, să se informeze asupra locului unde face scufundările, să folosească o plută sau o barcă, să-şi planifice scufundarea, să fie pregătit pentru situaţii critice, să-şi ţină respiraţia şi să ceară în permanenţă asistenţă medicală. Acestea sunt cele "10 porunci" ale scafandrilor la orice nivel de pregătire. Sunt de fapt recomandări care pot salva viaţa. "Nu îi primim la cursuri pe cei care nu au analizele medicale făcute la zi. Mai ales cardiacii şi cei cu probleme de auz, pentru că presiunea prea mare din apă poate declanşa boli grave ale urechii interne", mai spunea Dan Lupu. De asemenea, un scafandru trebuie să folosească pluta şi un steag care trebuie ridicat pentru a semnala prezenţa scufundătorilor.

Peste 200 de elevi pe an
şcoala de scafandri din Eforie Nord a fost înfiinţată în 2003. Atunci au primit brevete şi primii 120 de cursanţi. În timp, numărul acestora a crescut, astfel că, după numai un an, erau înscrişi 200 de elevi, iar acum, în 2006, sunt deja înscrişi peste 170 de viitori scafandri. Cel mai ieftin curs este, cum era şi normal, cel pentru începători, "Open Water Diver" de aproape 10 milioane lei vechi, la care se adaugă şi preţul costumului de scafandru cu echipament cu tot, pentru că, dacă un elev nu îşi permite să-l achiziţioneze, va trebui să îl închirieze cu cel puţin 75 RON pe zi. Costumele pentru scufundări sunt confecţionate din neopren şi cântăresc cel puţin 25 de kilograme fiecare. Cursurile de scafandri se ţin pe tot parcursul anului. Iar iarna, scufundările se fac în piscine acoperite.
Lumea adâncurilor reprezintă o atracţie inclusiv pentru vedete şi oameni celebri. Chiar şi patronul Rapidului, George Copos, mai face câte o scufundare la Centrul din Eforie Nord.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite