Scufundarea navei Moskva, comemorată de fregata rusească Yamal la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fregata Yamal a plecat din Portul Constanţa în largul Mării Megre la ora 10.00
Fregata Yamal a plecat din Portul Constanţa în largul Mării Megre la ora 10.00

Fregata Yamal a Forţelor Navale ale Rusiei a pornit ieri în largul Mării Negre pentru a marca scufundarea în urmă cu 70 de ani a vasului rusesc Moskva de către navele româneşti Mărăşeşti şi Regina Maria.

Nava de debarcare a participat la ceremonia comemorativă de depunere de coroane de flori şi a unei plăci comemorative în zona unde, în urmă cu 70 de ani, a fost scufundat distrugătorul sovietic Moskva. Ceremonia a fost organizată de Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti în cooperare cu Respiro Society, care  a localizat, la 3 mai 2011, zona unde se putea afla epava distrugătorului Moskva. Pe data de 5 mai 2011, o echipă formată din scufundători români, ucrainieni şi ruşi, respectiv ai Respiro Society şi ai Global Underwater Explorers, a identificat nava ca fiind distrugătorul rusesc.

Constanţa: Distrugătorul Moskva zace în apele de la Agigea

La 25 - 26 iunie 1941, Nava Moskva şi distrugătorul Harkov, care aparţineau flotei Vorosilov, s-au apropiat de ţărmul românesc şi au deschis focul asupra Portului Constanţa. Forţele Navale Române au trimis să respingă atacatul distrugătoarele NMS Regina Maria şi NMS Mărăşti, cărora li s-a alăturat bateria de coastă germană Tirpitz. Atacul a fost respins, iar în timpul retragerii, nava Moskva s-a rupt în urma unei explozii şi s-a scufundat. Marina Română a salvat din naufragiu 69 de persoane.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite