Constanţa: Scrisoarea de scuze a lui Mazăre

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Scrisoarea de scuze a lui Mazăre
Constanţa: Scrisoarea de scuze a lui Mazăre

Edilul Constanţei a trimis ieri a scrisoare de scuze şi explicare a gestului său organizaţiilor evreieşti care s-au simţit lezate şi vexate de apariţia în uniformă de general Wehrmacht la prezentarea de modă de sâmbătă seara din staţiunea Mamaia.

Citiţi şi:
Mazăre își cere public scuze pentru apariția în ofițer nazist


Citiţi mai jos scrisoarea, aşa cum a fost ea transmisă de primarul Constanţei:

Stimate Domnule Director,
 
În primul rând, doresc să îmi cer scuze faţă de dumneavoastră şi de toţi cei care s-au simţit vexaţi sau lezaţi de apariţia mea la prezentarea de modă din data de 18 iulie a.c., din Mamaia, îmbrăcat în uniforma de ofiţer al Wehrmacht-ului. Aceste scuze le-am prezentat şi public, ele fiind difuzate pe toate posturile de televiziune şi în media românească. Vreau însă să vă spun că această apariţie a mea  a avut loc în cadrul unui eveniment artistic, unde am dorit să interpretez şi să aduc un omagiu ofiţerului german Claus von Stauffenberg, care a murit executat în urma încercării sale de a-l asasina pe dictatorul Adolf Hitler. Imediat după încheierea prezentării, am şi făcut declaraţii în acest sens. Am precizat atunci că nu împărtăşesc ideologia nazistă, ci dimpotrivă, îl apreciez pe cel care a încercat să-l asasineze pe dictatorul nebun. Pentru prezentarea de modă, am acoperit toate însemnele fasciste şi nu am folosit însemne ale SS-ului, ci doar ale armatei germane.

Respectuos vreau să va încunoştiinţez asupra faptului că relaţiile mele, atât personale, cât şi în calitate de primar, cu cetăţenii israelieni, companiile şi reprezentanţii comunităţii israeliene sunt extrem de strânse şi cordiale.

Începând cu anul 2000, odată cu alegerea mea ca primar, investiţiile companiilor deţinute sau manageriate de către cetăţeni israelieni au fost încurajate şi stimulate direct de către mine personal. În acest sens, vă voi da câteva exemple: Tomis Mall (SC Willbrook - familia Offer), City Park Mall, deţinut de Neocity Group şi Bank Hapoalim, Baran Engineering, firma care renovează Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Ashtrom, compania care este direct implicată în Programul de construire a locuinţelor ieftine pentru tineri, Shapir Brothers, care participă la programul de asfaltare a municipiului Constanţa, Cazino Vernescu, deţinut de compania Yagle Zilka, care renovează Cazinoul Constanţa, o clădire-emblemă a oraşului. Mai puteţi cere relaţii despre atitudinea mea deschisă faţă de interesele israeliene şi de la prof. univ. dr. Carol Friedman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Constanţa. Distinsul profesor conduce o comunitate redusă din punct de vedere numeric, dar foarte însemnată pentru noi din punctul de vedere al aportului spiritual, ştiinţific şi simbolic al acestor oameni recunoscuţi pentru calităţile pe care noi, în societatea românească, le preţuim atât de mult. Dovada concretă a sentimentelor mele de profundă sinceritate sunt relaţiile şi sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa, la a cărei conducere mă aflu, faţă de nevoile specifice şi particulare ale acestei comunităţi restrânse în prezent, dar puternică şi reprezentativă, cândva, prin calitatea membrilor săi distinşi sau chiar de excepţie.

Strict la iniţiativa mea, din dorinţa de a cunoaşte istoria poporului evreu, am vizitat Israelul de trei ori, de fiecare dată mergând şi la Memorialul Yad Vashem, iar în Germania, am vizitat fostul lagăr de concentrare Dachau (la Dachau şi Yad Vashem m-am documentat şi m-am recules în memoria victimelor Holocaustului, însoţit fiind de bunul meu prieten Elan Schwartzenberg).

După durerea pe care v-am pricinuit-o involuntar, simt în acest moment nevoia de a merge în reculegere la unul dintre cele mai sfinte locuri de omagiere a inocenţilor din acest popor, care au suferit crunt în urma Holocaustului, pentru a le aduce un omagiu pios şi sincer.

Totodată, doresc să vă aduc la cunoştinţă faptul că, în multe dintre apariţiile mele publice, vestimentaţia a constituit suportul transmiterii unui mesaj, iar la anumite întruniri politice m-am prezentat îmbrăcat cu haine militare gen Che Guevara, ca simbol al luptei mele cu preşedintele României şi instituţiile subordonate politic. De asemenea, într-o prezentare de modă anterioară am purtat costumaţia celebrului personaj James Bond.

În încheiere, doresc să-mi exprim încă o dată regretul faţă de cei care s-au simţit lezaţi de apariţia mea din cadrul evenimentului de modă de la Mamaia şi să subliniez faptul că nu am împărtăşit şi nu împărtăşesc ideile naţionaliste, fasciste sau antisemite, singura mea intenţie fiind aceea de a omagia curajul unui ofiţer care, într-un stat poliţienesc, a luptat împotriva dictatorului aflat la putere.
 
Cu deosebită consideraţie,
Primar Radu Ştefan Mazăre

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite