Constanţa: Cristina Tamaş - Scriitoarea care doboară recorduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Cristina Tamaş - Scriitoarea care doboară recorduri
Constanţa: Cristina Tamaş - Scriitoarea care doboară recorduri

Îi călăuzeşte pe cei mici în tainele cititului şi ale scrisului şi îi ajută să doboare recordul mondial de cititori preşcolari ai aceleiaşi cărţi.

Când era copil, la patru ani, Moş Crăciun i-a făcut cadou o carte, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“. De atunci, s-a îndrăgostit de carte.

Copilăria şi-a petrecut-o alături de poveştile lui  Ion Creangă, şi ale lui Hans Christian Andersen. Prima carte a primit-o de la Moş Crăciun, pe care, mai târziu, a oferit-o copiilor săi.

Mai târziu, a crescut cu scrierile lui Medeleanu, Cireşarii, apoi cu Lorelay, Coliba unchiului Tom. „Am fost foarte bună prietenă cu biblioteca, am crescut printre cărţi, am trăit printre ele“, a povestit Cristina Tamaş. Spune că în carte oricine poate descoperi o lume mai bună decât cea reală, fără să trăieşti într-o lume paralelă.

Maraton de lectură

Are doi copii, o fată de 24 de ani şi un băiat de 25 de ani, de care este mândră că i-au călcat pe urme. I-a învăţat de mici să citească şi să iubească tot ce înseamnă scriere, iar orientarea lor actuală dovedeşte acest lucru.

Crede că pentru un om este foarte important să ştie să citească o carte, să asculte o muzică bună. Pentru că fata şi băiatul sunt mari, încearcă să-i înveţe pe cei mici cum să iubească o carte. A încercat împreună cu preşcolarii constănţeni să doboare recordul mondial de citit. Cristina Tamaş le-a citit cu drag copiilor. „Încerc să le deschid gustul pentru citit înainte de şcoală“, spune ea.

În prezent, este director la Departamentul de Limbi Moderne Facultăţi Nefilologice în cadrul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, membru al Societăţii pentru Drepturi de Autori Copy Ro, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Mărturisire de scriitor

După ce a fost profesor şi asistent universitar, şi-a dat doctoratul în literatură comparată: „Fenomenul Baudelaire şi poezia română modernă“ şi a devenit lector universitar, predând literatură franceză pentru copii, precum şi cursuri practice.

30 de lucrări ştiinţifice

Este autor şi coautor la peste 30 de lucrări ştiinţifice, dar a scris şi 5 cărţi de specialitate şi a colaborat la mai multe volume colective, piese de teatru şi romane.

Printre lucrările semnate de Cristina Tamaş se numără „Omul din cerc“, „Scene din viaţa lui Constantin cel Mare“, „Stampe din vremea lui Ştefan“, „Mareşalul“, „S-au aprins văpaie luminile umbrei“ şi două din actualitatea contemporană: „Cine l-a sinucis pe procuror?“ şi „Sora mea, geamăna“.

În prezent scrie un volum de piese-document, care prezintă oamenii aşa cum au fost, cu tot ce au avut ei bun şi rău, pozitiv şi negativ, încercând să păstrez echidistanţa faţă de personaje.

Citiţi mai multe despre pasiunile scriitoarei constănţene în Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite