Constanta: Scoateţi animalele de la circ!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Scoateţi animalele de la circ!
Constanta: Scoateţi animalele de la circ!

Organizaţia Vier Photen cere interzicerea folosirii animalelor sălbatice în manejuri. Campania organizaţiei olandeze Vier Photen cu privire la redarea libertăţii animalelor de circ a ajuns într-o nouă etapă. Astăzi, în Vama Veche, formaţia Kumm va susţine un concert de susţinere a iniţiativei.

Încă de dimineaţă, voluntari ai organizaţiei neguvernamentale au împărţit cartonaşe roşii turiştilor şi localnicilor din staţiunea Vama Veche, prin care erau informaţi cu privire la condiţiile în care trăiesc aceste animale şi la modul cum sunt exploatate pentru profit şi divertisment.

„Cei care doresc să susţină această campanie o pot face pe Internet, pe site-ul www.vier-pfoten.ro, trimiţând un cartonaş roşu autorităţilor române. Este o metodă simplă, dar eficientă de a lua atitudine împotriva «entertainment-ului» care aduce atâta suferinţă pentru animalele de circ. Până acum, aproape 60.000 de oameni au arătat politicienilor cartonaşul roşu ce simbolizează votul de blam acordat de cetăţeni celor de care depinde  soarta crudă a unor animale ce au fost făcute să trăiască în libertate“, a declarat Veronica Tulpan, reprezentanta Vier Photen în România. Acţiunea va continua şi mâine, tot pe plaja din Vama Veche.

„Este o cruzime“

Motivul pentru care litoralul a fost ales pentru această etapă a campaniei a fost pentru că aici, pe timpul verii, au loc tot felul de reprezentaţii de circ sau expoziţii cu animale sălbatice, care sunt ţinute în condiţii neconforme cu legislaţia europeană. „Acrobaţii, clovnii şi magicienii îi încântă pe cei mici şi pe cei mari, iar publicul este fascinat de animale: pentru foarte mulţi, leii, elefanţii sau urşii sunt pur şi simplu o parte a circului. În realitate însă, ţinerea animalelor sălbatice în circuri e o cruzime“, a mai spus Veronica Tulpan.

În România, majoritatea circurilor au animale sălbatice fără să poată să ofere animalelor condiţiile de viaţă necesare speciei. „Cu atât mai puţin sunt îndeplinite aceste condiţii în cazul circurilor ambulante, în timpul călătoriei. Acestea se mută constant dintr-un loc într-altul, cuştile trebuie transportate mereu, de aceea sunt mici, cât să poată fi asamblate şi dezasamblate uşor. Ca urmare, animalele îşi petrec majoritatea timpului înghesuite în vagoane, în spaţii foarte înguste. Nici nu mai poate fi vorba de căţărat, săpat, alergat sau înotat“, a mai spus reprezentanta organizaţiei olandeze.

Amendă pentru circul Americano din Saturn

Voluntarii de la Asociaţia Speranţa din Mangalia au reuşit, săptămâna trecută, să atragă atenţia autorităţilor cu privire la modul în care sunt ţinute animalele de la circul Americano, cantonat în staţiunea Saturn. Pe 22 august, o echipă mixtă, formată din reprezentanţi ai ONG-ului reclamant, poliţişti şi medici ai Direcţiei Sanitare Veterinare (DSV) Constanţa au efectuat un control la amplasamentul circului. Reprezentanţii DSV au constatat că circului Americano îi lipseau mai multe avize sanitar-veterinare pentru animale, dar şi cel interjudeţean referitor la transporturile de animale provenite din alte judeţe. Circul a fost amendat cu 2.000 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite