Şcoala de şoferi 2015. „În activitatea 100% privată şi-a băgat statul bocancii 200%“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala de şoferi 2015. Vlad Gheorghe, patronul unei şcoli de şoferi din Constanţa, este de părere că birocraţia care a fost instituită în activitatea lor nu face decât să le complice viaţa.

El spune că după apariţia Bazei de date naţionale a cursanţilor, în luna iunie a anului trecut, lucrurile s-au complicat. Dimineaţa pierde mult timp cu procedurile de raportare a programului pe timpul zilei. „Fiecare cursant are un cod unic de înregistrare şi noi trebuie să facem în fiecare zi programări.



Spre exemplu: la ora 12.00 sunt cu cursantul X, iar la ora 13.00 cu Y. Câteodată se ratează  raportarea întrucât programul merge prost. Noi avem o activitate privată 100%, însă statul şi-a băgat coada 200%“, spune instructorul auto, cu o experienţă în domeniu de 18 ani.  

vlad gheorghe

Amenzile sunt foarte mari. Dacă în urma unui control se descoperă că la ora programată nu este la volan acel cursant, se poate primi o amendă de minimum 4.000 de lei. Cea mai mare sancţiune pecuniară este de 20.000 de lei.

Şcoala de şoferi 2015: 40 de şcoli în judeţul Constanţa

În judeţul Constanţa funcţionează aproximativ 40 de şcoli de şoferi, iar în municipiu 30. La nivelul judeţului, în medie, doar jumătate dintre cursanţi reuşesc să obţină permisul de conducere după primul examen. „Marea majoritate a aspiranţilor sunt tineri, care doar ce au împlinit 18 ani, dar mai avem şi persoane în vârstă care doresc să devină şoferi“, spune instructorul auto.

Însă sunt şi persoane care au trecut de 60 de ani şi care îşi doresc să-şi poată conduce singuri maşina. „M-am uitat pe registrele noastre de anul trecut şi am văzut că din cei 700 de cursanţi 70 au avut vârste peste 60 de ani. Ei sunt şi cei mai conştiincioşi . Nu lipsesc de la cursuri şi promovează examenul de la sală în proporţie de aproape 100%. La traseu au uneori probleme“, spune Vlad Gheorghe.

Cursurile necesare pentru obţinerea unui permis auto la Constanţa costă aproximativ 1.300 de lei.

Orice elev trebuie să facă maximum 24 de ore de legislaţie şi 30 de ore de conducere. Pentru mulţi cursanţi, aceste ore sunt insuficiente.

Pentru a putea urma cursurile unei şcoli de şoferi în 2015, candidatul trebuie să se prezinte la înscriere cu un dosar ce trebuie să conţină:

  • cerere-tip, semnată de candidat;
  • fişa de şcolarizare, emisă de şcoala de şoferi, în care se consemnează şi avizul medical «apt pentru conducerea autovehiculelor din grupa...», corespunzător categoriei pentru care se solicită examinarea. Documentul eliberat de unitatea de asistenţă medicală autorizată, care atestă grupa de autovehicule pe care solicitantul este apt să le conducă, se păstrează la şcoala de conducători auto care a pregătit candidatul;
  • certificatul de cazier judiciar în termenul de valabilitate;
  • copia actului de identitate valabil;
  • dovada de plată a taxelor şi tarifelor aferente obţinerii permisului de conducere
  • declaraţie pe propria răspundere (dacă este cetăţean român, dacă este cetăţean al statelor membre ale Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau al Confederaţiei Elveţiene sau dacă este străin, cu drept de şedere temporară sau pe termen lung)

Mai multe despre noul Cod Rutier şi şcoala de şoferi 2015:

Atenţie, şoferi! De la 1 ianuarie cresc amenzile de circulaţie

Totul despre proiectul noului Cod Rutier

Codul Rutier, tras pe dreapta în Parlament. Care sunt noutăţile din ultima variantă a proiectului de legislaţie rutieră

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite