Scăldatul poate trimite de la mare la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că adâncimea este bună sau a celor care îşi lasă copiii nesupravegheaţi în apropierea imediată a piscinei sau chiar a mării. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a pus la punct o

că adâncimea este bună sau a celor care îşi lasă copiii nesupravegheaţi în apropierea imediată a piscinei sau chiar a mării. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a pus la punct o serie de reguli pentru a evita accidentele, iar comisarii UE lucrează la reglementări şi ghiduri unitare pentru toate statele membre.
Documentul realizat de OMS arată că înecul şi leziunile coloanei vertebrale ocupă primul loc printre incidentele care se înregistrează atât la piscină, cât şi în mare, iar în unele cazuri, se pot combina şi cu consumul de alcool.

La piscină, pericolul îl reprezintă turiştii
Mulţi ştiu despre pericolul de înec sau leziuni, dar puţini se gândesc la contaminarea apei cu viruşi, bacterii, ciuperci sau alte microorganisme, introduse de cele mai multe ori chiar de utilizatorii piscinei. OMS recomandă tuturor să facă duş înainte de intrarea în piscină, amintind că transpiraţia, pielea moartă, resturile cosmetice sau ale cremelor fotoprotectoare sunt elemente care infestează apa în care ne scăldăm şi pe care unii dintre noi o şi înghiţim.

Pe plajă, nisipul e periculos
Marea este ceva mai sigură din punctul de vedere al infecţiilor, datorită curenţilor, care îi conferă o oarecare capacitate de autoepurare. În schimb, în apa mării se găsesc anumite organisme, cum ar fi meduzele, amibele sau paraziţii, care cauzează îmbolnăvirea direct, prin contactul cu corpul, sau indirect, prin înghiţirea apei. Adevăratul pericol pe care îl reprezintă mediul marin este nisipul, zonă care ar trebui să fie igienică şi sigură, mai ales că expunerea la soare provoacă un efect de dezinfecţie. Numai că situaţia stă cu totul altfel, din cauza turiştilor care murdăresc zona de plajă cu resturi alimentare şi ambalaje. Pe plajele de pe litoralul românesc se găsesc la tot pasul ambalaje, coceni de porumb, şi chiar conserve sau cioburi.
Specialiştii susţin că dezinfecţia totală este imposibilă şi că este mai bine să prevenim infecţiile sau rănirea, purtând papuci şi evitând aşezarea direct pe nisip. Prosoapele pe care stăm la plajă trebuie spălate de fiecare dată, chiar dacă par curate şi suntem tentaţi doar să le scuturăm. De asemenea, se insistă să nu ne ştergem cu aceeaşi faţă a prosopului care a stat pe nisip. În plus, majoritatea părinţilor lasă copiii mici, cu vârste între 1 şi 5 ani, fără slip pe plajă, iar în acest fel, copilul se aşază direct pe nisip şi intră în mare complet neprotejat, ceea ce îl face să fie vulnerabil la diverse infecţii.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite