Şapte de ani de când Lucian Tomitanul a trecut la Domnul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Arhiepiscopia Tomisului îl cinsteşte pe cel care a îndrumat-o timp de 15 ani. Lucian Tomitanul a înfiinţat Seminarul Teologic de la Tulcea, Facultatea de Teologie din Constanţa, dar şi mănăstiri din Dobrogea - Peştera Sfântului Andrei, Dervent, Sfânta Elena de la Mare, de lângă Costineşti.

Era un om evlavios, modest, erudit, blând şi respectat de comunitate. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi episcopi ai României şi a condus Arhiepiscopia Tomisului mai întâi în calitate de episcop vicar, apoi arhiepiscop între anii 1985 - 2000.

La solicitarea Arhiepiscopului Antim al Tomisului şi Dunării de Jos, la 24 noiembrie 1985, Prea Sfinţitul Lucian Florea a fost ales Episcop-Vicar la această eparhie, cu titlul „Tomitanul“, cu reşedinţa în municipiul Constanţa.

A fost înscăunat Arhiepiscop al Tomisului la 25 noiembrie 1990, în Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. A fost pensionat pe caz de boală în anul 2000 şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în reşedinţa arhiepiscopală din strada Sfântul Constantin Brâncoveanu din Constanţa.

Singurul şi primul ierarh înmormântat în catedrală

Lucian Tomitanul este singurul ierarh înmormântat în incinta Catedralei Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, astăzi cu statut de mănăstire, fiind un eveniment unic în istoria Arhiepiscopiei de la malul mării.

El a fost înhumat în pronaosul catedralei, îmbrăcat cu veşminte alese şi cu însemnele caracteristice unui arhiepiscop - mitra, crucea, cârja arhierească. La înmormântarea sa, Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la acea vreme a mărturisit că „Lucian Florea a fost unul dintre cei care au ştiut să păstreze aprinsă candela credinţei bimilenare pe pământul dobrogean”.

Slujbă de pomenire

Astăzi, 30 august, când se împlinesc 7 ani de la trecerea la Domnul a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, începând cu ora 8.00. Aceasta va fi urmată, la ora 10.00, de slujba de pomenire a Înaltpreasfinţitului Lucian Florea.

De la ora 17.00, va avea loc în sala bibliotecii eparhiale din Palatul Arhiepiscopal, simpozionul cu tema „Arhiepiscopul Lucian Florea - 7 ani de la trecerea sa la Domnul”, organizat de Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, Radio Dobrogea, Protoieria I Constanţa, Protoieria II Constanţa, Asociaţia „De la Dunăre la Mare” şi A.S.C.O.R. – Constanţa. Pe durata simpozionului se vor derula pe un ecran fotografii din timpul vieţii Arhiepiscopului Lucian Florea.

Citeşte mai multe despre viaţa fostului Arhiepiscop în de astăzi!

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite