Salvatorii Baywatch din Mamaia GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ei sunt cei mai buni salvamari de pe litoral
Ei sunt cei mai buni salvamari de pe litoral

Un inginer în telecomunicaţii, un salvamar brevetat internaţional, un antrenor de delfini şi trei studenţi au câştigat Cupa Salvamarilor „Bogdan Ciubotariu" din Mamaia. Victor şi Michena Fedul, Bogdan Vartan, Alexandru Ciobanu, Victor Murineanu şi Dragoş Chirilă sunt salvamari în sudul staţiunii. Cu toţii au avut iubiri de-o vară şi s-au dedicat trup şi suflet meseriei de salvamar.

Întrecerea organziată în memoria lui Bogdan Ciubotariu, salvamarul care şi-a pierdut viaţa în 2007, după ce a fost lovit de un fulger pe mare a fost câştigată anul acesta de 6 băieţi care au stat la foişoare toată vara în sudul staţiunii Mamaia, în zona Azur - Cleopatra.

Foşti sportivi, Victor Fedul (30de ani), Michena Fedul (22 de ani), Bogdan Vartan (21 de ani), Alexandru Ciobanu (22 de ani), Victor Murineanu (26 de ani) şi Marian Dragoş Chirilă (22 de ani) sunt echipa Baywatch din Mamaia.

Click pe poze pentru galerie foto!

Michena Fedul Echipa câştigătoare Marian Dragoş Chirilă

Întorc privirea după el

Pe plaja din staţiune, Alexandru Ciobanu atrage imediat atenţia. Este tânăr, chipeş, are un corp sculptat frumos şi un zâmbet care te cucereşte. După ce a făcut atletism 13 ani, a devenit salvamar. De patru ani patrulează pe plajele din Mamaia, fiind atras de acest job după ce un prieten i-a împărtăşit frumuseţile verilor din foişoarele de salvamar. „Mi se părea fantastic când îmi povestea ce presupune aceeastă meserie, astfel că am devenit şi eu unul dintre ei", mărturiseşte Alexandru. Dacă nu s-ar fi făcut salvamar, ar fi încercat să se facă scafandru. „Totul este legat de apă", crede el.

A avut multe intervenţii, toate dificile, contra cronometru, însă anul acesta este bucuros că nu a înregistrat niciun deces pe plaja din Mamaia. „Un caz care mi-a rămas în minte a fost al unei doamne care s-a îndepărtat cu salteaua. Nu ştia să înoate, erau valuri mari. S-a panicat, dar am salvat-o la timp. A mai fost un om care a sărit de pe banană şi s-a accidentat. Când am ajuns la el era ca o legumă, nu mai vorbea, era aproape inconştient", rememorează salvamarul.

Iarna vede urşi, vara delfini

Colegul său de podium, Marian Dragoş Chirilă îmbină marea cu muntele. Student în Braşov, Dragoş mărturiseşte că este o plăcere ca iarna să vadă urşi şi vara delfini. „Sunt salvamar de patru ani, dar mi-ar plăcea ca iarna să fiu şi salvamontist. Din păcate, nu cunosc îndeajuns muntele să pot profesa, dar mi-ar plăcea", recunoaşte el.

Să fii salvamar este o plăcere, nu o muncă, spune el: „Avem şi noi perioade critice, când sunt valuri şi turiştii pur şi simplu ne ignoră".

A sărit din barcă pentru a salva un copil aruncat în apă

Vartan Bogdan a devenit salvamar la 16 ani. După ce a făcut înot de performanţă 11 ani, tot la apă s-a întors. „La vremea aceea mă atrăgea ideea că pot să stau pe plajă, că pot să am grijă de turişti. Nu mă interesau banii, pentru mine era plăcut că pot să fiu aproape de oameni", susţine tânărul.

Bogdan a apucat să-l cunoască pe Bogdan Ciubotariu şi să lucreze cu el două veri. „Era şeful nostru şi-l respectam. A fost un şoc pentru mine când am văzut la televizor că un salvamar, coleg de-al meu, a murit la datorie. Nu ştiam cine este", îşi aminteşte salvamarul. Nici prin cap nu i-a trecut că este vorba despre Bogdan, şeful lui. „Apoi au explicat la televizor că a fost trăznit de un fulger şi mi-am zis că nu se poate", adaugă el.Ar fi putut renunţa, însă în anul următor a revenit la foişor pentru a avea grijă de turişti.

Un experiment neplăcut l-a avut cu un copil, în zona hotelului Parc, la diguri. „Acolo s-a format o groapă, însă mulţi se duc pe dig şi sar în apă. Eram cu barca când am văzut un grup că îndemna un copil să sară. Nu ştia să înoate, dar a fost împins", îşi aminteşte salvamarul. A văzut că băiatul lua apă, a sărit din barcă şi l-a dus la mal teafăr.

O zi dresor de delfini, o zi salvamar

Poveşti de-o vară are şi Michena Fedul, salvamar de şase ani în Mamaia. Lucrează ca dresor la Delfinariul din Constanţa, unde o antrenează pe vedeta Chen Chen. „O zi sunt dreosor, o zi salvamar. Ca salvamar este plăcut pentru că ai satisfacţia de a salva vieţi. Ca dresor este deosebit. Chen Chen este ascultătoare şi am reuşit să o învăţ numere noi. O antrenez de când a sosit la noi şi ne-am apropiat unul de altul", spune Michena.

„Toţi salvamarii au iubiri de-o vară"

Nu numai de delfini s-a apropiat salvamarul, ci şi de turiste. „Toţi salvamarii au iubiri de-o vară. Relaţiile la distanţă devin prietenii. Totul se termină frumos", mărturiseşte timid tânărul.

Până vara viitoare, Michena se pregăteşte să ia lecţii de dresaj de la o andrenoare din Statele Unite ale Americii, care va sosi în această toamnă la Delfinariul din Constanţa.

Cel mai experimentat salvamar

Cel mai experimentat dintre băieţii care au câştigat Cupa Bogdan Ciubotariu este Victor Fedul, salvamar în Mamaia din 2003. Este coordonatorul serviciului de salvamar din Mamaia şi cel care a avut cele mai multe intervenţii dintre toţi. Până acum a câştigat de două ori Cupa Salvamarilor, de fiecare dată dedicând momentul colegului său Bogdan Ciubotariu. „Am fost coleg de foişor cu Bogdan. Avem multe amintiri împreună, de aceea particip la fiecare cupă a salvamarilor", arată sportivul.

La fel ca şi Michena, Victor recunoaşte că a iubit turiste, că a fost iubit, dar refuză să spune mai mult. „De fel, ignor atenţiile fetelor. Multe se fac că se îneacă şi apelează la fel de fel de trucuri pentru a ne atrage atenţia. Vreau să arăt că sunt un adevărat salvator, nu cine ştie ce cuceritor", admite acesta.
Îşi aminteşte cu drag de o fată pe care a plăcut-o. Era din Belarus şi a cunoscut-o în Mamaia, în 2007. „A revenit în 2009, m-a căutat, dar de atunci nu am mai auzit de ea", spune Victor.

Destinul l-a împins să devină salvamar, fiind atras de acest gen de job încă din perioada în care făcea armata. „Primul om care a murit în braţele mele a fost în spital, la reanimare, pe când eram în armată la unitatea Dinamo, la Spitalul Ministerului de Interne. L-am cărat cu brancarda inclusiv pe tatăl lui Mutu", susţine salvamarul.

A fost salvamar în Portugalia

A avut ocazia să lucreze şi pe plajele din Portugalia, însă tot acasă îi este mai bine. „Turiştii sunt mai receptivi acolo. Dacă este arborat steagul roşu, unul nu intră în apă. La noi este invers, trebuie să mă rog de ei să iasă", punctează el.

Îşi aminteşte cum un bărbat s-a recomandat în 2007 inspector de Hunedoara şi că l-a privit de sus. Un sfert de oră mai târziu, l-a resuscitat. „L-am pierdut. A murit în braţele noastre", regretă Victor.

Înoată lângă delfini

Cu bucurii, cu tristeţi, aşa îşi descriu salvamarii meseria. Un moment drag lui Victor este acela când se duce cu placa sau caiacul în larg şi se întâlneşte cu delfini. „Stau atât de aproape de mine încât mă sperii, pentru că nu ştiu cum reacţionează", descrie senzaţia salvamarul.

De luni până vineri inginer, în weekend salvamar

Al şaselea salvamar care a urcat pe podium la Mamaia este Victor Murineanu. Pasiunea lui pentru meseria de salvamar este atât de mare, încât atunci când îşi termină treburile la Bucureşti, unde lucrează ca inginer în telecomunicaţii, trage o fugă la mare şi se face salvamar. A participat la competiţii mondiale de salvamari, fiind unul dintre cei patru care a câştigat medalia de aur 4 x 90 ştaferă la Campionatele Mondiale din Germania.

Vor un campionat naţional dedicat salvamarului

Întrecerea Cupa Salvamarilor a fost organizată în memoria lui Bogdan Ciubotariu, care şi-a pierdut viaţa în anul 2007, după ce a fost lovit de un fulger pe mare. În competiţie s-au înscris 75 de băieţi şi 7 fete salvamari, care au format 12 echipe. La start s-a aliniat şi o echipă formată din prietenii lui Bogdan Ciubotariu, care au făcut parte din echipa naţională de salvamari alături de acesta. „An de an, prietenii lui Bogdan se înscriu în competiţie şi participă în memoria lui. Ne dorim ca în viitorul apropiat Cupa Salvamarilor «Bogdan Ciubotariu» să devină un campionat naţional", a spus Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Mamaia şi Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite