România pierde anual 30 de hectare sub ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plajele şi Delta se micşorează de la un an la altul. Specialiştii atrag atenţia că în fiecare an aproape doi metri din zona costieră dispar sub ape.

Din cauza procesului de eroziune, România pierde anual aproximativ 30 de hectare din suprafaţa terestră  -  a concluzionat directorul Sectorului de Gospodărire a Apelor Tulcea, Constantin Lefter.

În fiecare an, apele înghit aproape doi metri din zona costieră. Specialistul e de părere că pentru situaţia din Delta Dunării de vină este activitatea antropică.

„Aluviunile sunt reţinute în amenajări, la Porţile de Fier, iar Dunărea nu mai are aceeaşi capacitate de transport. Practic, ar fi imposibilă formarea unei noi delte. Lucrările hidrotehnice şi  digurile de larg împiedică aluviunile să se depună pe ţărmuri“, a explicat Lefter.

Delta, teren agricol


Cu toate acestea, lucrările de îndiguiri şi amenajări continuă în Delta Dunării. Deşi încă de acum doi ani autorităţile anunţau ample măsuri de reconstrucţie ecologică a terenurilor agricole din Delta Dunării, planul nu a fost pus în aplicare. La această situaţie s-a ajuns după ce peste 70.000 de hectare din Deltă au fost transformate de comunişti în terenuri agricole prin îndiguiri, pentru recolte mai mari.

Aceste îndiguiri au afectat ecosistemul Deltei, terenurile fiind folosite inclusiv pentru creşterea oilor de către ciobanii veniţi tocmai din zona Ardealului.

Faleze consolidate

Eroziunea costieră a lăsat urme adânci şi pe litoral. Plajele sunt înghiţite de apele care au distrus inclusiv falezele. În prezent, falezele din Eforie, Tuzla, Costineşti şi Constanţa au nevoie de lucrări de consolidare.

Dacă la Costineşti şi Tuzla lucrările au demarat în 2009, faleza din Constanţa va fi reabilitată în paralel cu plaja de anul viitor. În total, şase kilometri de maluri vor fi reabilitaţi cu 49 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite