Constanţa: Litoral 2009 / Ritmuri sud-americane pe faleza din Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Ritmuri sud-americane pe faleza din Mamaia
Constanţa: Litoral 2009 / Ritmuri sud-americane pe faleza din Mamaia

Cinci peruani îmbrăcaţi cu haine tradiţionale cântă în fiecare seară în piaţeta din zona Perla. Turiştii se îngrămădesc pentru a asculta muzica celor de la Sin Fronteras sau pentru a pleca cu un CD sau un suvenir.

Este nevoie de talent, instrumente bune şi respectarea unei tradiţii pentru a crea un show care să strânească apreciere din partea oricărui trecător. Seară de seară, Peter, Alexei, Lidy, Victor şi Itto reuşesc întreţină atmosfera şi să-i introducă pe spectatori într-un ambient sud-american.

Spectacolele peruanilor de la Sin Fronteras, după cum se autointitulează cei cinci, se desfăşoară între orele 18.00 şi 23.00, pe o scenă improvizată din Mamaia. De la copii, adolescenţi şi bătrâni, sute de turişti îşi rezervă zilnic un loc ca să nu rateze show-urile.

Formaţia peruană a venit în România în urmă cu zece ani, special pentru a susţine concerte cu melodii sud-americane, iar publicul de aici nu a rămas indiferent. „Textele sunt compuse de noi şi, chiar dacă sunt în spaniolă, oamenii le înţeleg destul de bine.

Sunt persoane care se deplasează special în apropierea Satului de Vacanţă, ca să ne aplaude. Înseamnă că ne iubesc. Ne-am făcut foarte mulţi prieteni pe litoral“, spune Itto Mezo, cel mai vechi membru al formaţiei.

Mesajul peruanilor: „Fiţi paşnici!“

„Melodiile noastre vorbesc despre iubire, pământ, natură, pace. Detestăm războiul. Suntem convinşi că putem trăi în armonie şi uniţi printr-o dragoste adevărată. Un alt mesaj al nostru este că trebuie să avem grijă de natură, nu să o distrugem“, a adăugat Itto Mezo.

Îi plac constănţenii, dar şi străinii care îşi petrec vacanţa pe plajă. Spune că românii sunt plini de viaţă şi au suflet mare. Exact ca fraţii săi din Peru. „Deşi am colindat prin zeci de ţări, precum Cehoslovacia, Bulgaria, Turcia, Austria, Cehia, Iugoslavia, Macedonia, ne-am alipit de România. Oamenii de aici sunt foarte buni, prietenoşi, au un temperament asemănător cu poporul nostru.

Şi lumea din Peru este veselă, ştie să lupte cu sărăcia şi, chiar dacă o duce greu, nu uită să zâmbească. Mă bucur că pe litoral turiştii sunt foarte sociabili“, este de părere Itto.
Turiştii, invitaţi la meditaţie.

Rugăciuni pe piatră

La fiecare spectacol, copiii se aliniază ca la şcoală, să nu le ocupe cineva locurile din faţă. Alexei Andu (10 ani) este nerăbdător să înceapă spectacolul. Nu înţelege totuşi ce reprezintă „stâlpii“ de pe scena improvizată. Itto îi explică micuţului că este vorba despre monolite, adică blocuri de piatră care aparţineau unor triburi indiene din America de Sud.

„Imaginile de pe ele reprezintă motivele incaşilor, sunt un fel de rugăciuni, pentru că ţara noastră este foarte religioasă. Încercăm să păstram cultura transmisă de strămoşii noştri, să o facem înţeleasă şi să o continuăm“, a explicat peruanul.

Lângă scena unde Sin Fronteras cântă este amenajată o tarabă cu accesorii din pene şi mărgele care, spun peruanii, poartă noroc. Preţurile pleacă de la 5 lei şi ajung la 20 lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite