Reţeaua din Ţăndărei: 150 de copii, schilodiţi şi vânduţi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de traficanţi de minori, trimişi peste graniţă la cerşit în ţări ca Marea Britanie şi Spania, era monitorizată de anchetatori încă din anul 2004. Descinderile au fost organizate la prima oră a dimineţii, simultan în Ţăndărei dar şi în Marea Britanie şi Spania.

Oraşul Ţăndărei a fost „închis“ de poliţişti pentru ca niciunul dintre cei 40 de suspecţi de implicare în traficul cu cerşetori să nu scape. La fiecare ieşire din oraş au fost postate filtre de poliţie care acţionează chiar şi acum, deşi descinderile şi percheziţiile au început la ora 6.00. Fiecare maşină de lux este percheziţionată. Surse din rândul anchetatorilor au spus că poliţiştii caută arme, documente de identitate false, dar şi procuri cu ajutorul cărora alţi minori urmau să fie „exportaţi“ la cerşit.

Ancheta este una de amploare. Descinderile au vizat reţinerea unei reţele de traficanţi, în special de etnie romă. Printre cei „săltaţi“ de mascaţi în această dimineaţă se numără Radu Constantin zis Titi Aghiotantul, Ciprian Nicolae zis Poligrad, Marin Nicolae poreclit Nea Mărin Miliardarul, Traian Radu zis Traian Ţiganul, Nicolae Radu zis Talianul, Mircea Nicolae zis Bocioc. Toţi sunt cunoscuţi lideri ai clanurilor ţigăneşti care şi-au împărţit zonele de influenţă în judeţul Ialomiţa. 

Anchetatorii au descoperit că minorii, cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani erau trimişi peste graniţă cu acordul părinţilor. Marea majoritate a copiilor exploataţi erau racolaţi din comuna Strachina unde trăieşte o comunitate săracă de romi. Părinţii copiilor s-au împrumutat de bani de la traficanţi şi pentru că nu au avut de unde să-i dea înapoi, spun surse din anchetă, şi-au încredinţat copiii. Nu numai că traficanţii le-au şters datoriile dar le-au dat şi alte sume de bani în schimbul minorilor trimişi la cerşit.

Operaţiunea este cea mai extinsă de acest gen de până acum. La acest moment peste 150 de copii au fost ridicaţi de poliţiştii Europol din Spania şi Marea Britanie împreună cu cei care îi exploatau. Toţi sunt la audieri.

Suspecţii din Ţăndărei sunt escortaţi pe măsură ce sunt prinşi la sediul Direcţiei de Investigaţii a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pentru cercetări. Operaţiunea este coordonată de la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR.

Citiţi mai multe în şi  de mâine!

stampila adevarul
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite