Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că scandalurile privind achiziţionarea amortizorilor de şoc produc panică în rândul populaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Nuclearelectrica au emis un nou comunicat de presă în care explică felul în care compania a achiziţionat amortizoare de şoc seismic pentru centrala de la Cernavodă. Ei spun că au respectat procedurile privind desfăşurarea licitaţiei şi că atacurile mediatice produc panică în rândul populaţiei.

După dezastrul nuclear de la Fukushima, Japonia, procedura de achiziţie „Amortizori de şoc tip NF1 şi consumabile, asistenţă tehnică la montaj reglare, pregătire şi certificare personal român pentru CNE Cernavodă" a fost contestată în nenumărate rânduri. „Am fost acuzaţi de nereguli la achiziţionarea amortizoarelor de şoc seismic pentru Cernavodă, însă noi am respectat procedurile, iar licitaţia a respectat legislaţia", a menţionat directorul tehnic Sorin Ghelbereu.

Amortizoarele sunt echipamente care se pun pe conducte, iar în caz de cutremur, când simt o anumită vibraţie, viteză sau accelerare, se blochează astfel încât se mişcă uniform cu ansamblul. „Amortizorii de şoc de la Cernavodă au ieşit, anul trecut, din fabricaţie. Am organizat o nouă licitaţie, însă documentaţia tehnică specifica doar amortizori mecanici. Am modificat acest aspect, astfel încât să poată participa la licitaţie şi furnizorii de amortizori hidraulici. O firmă germană a participat, dar a spus că nu poate respecta cerinţele tehnice şi a cerut o derogare. Experţii au stabilit că cerinţele trebuie respectate în această fază de licitaţie şi i-a descalificat", a explicat directorul tehnic al companiei Nuclearelectrica.

„Am întrebat proiectantul canadian al centralei nucleare de la Cernavodă, AECL Canada (n.r . Atomic Energy of Canada Limited), dacă poate fi admisă o derogare, însă ei au atras atenţia că modificarea cerinţelor necesită analize care ar dura 6 luni şi ar însemna un cost suplimentar de 500.000 de dolari. Chiar dacă ei au contestat, cei care au analizat licitaţia ne-au dat nouă dreptate", a mai adăugat Ghelbereu.

Referitor la modificarea caietului de sarcini prin traducerea necorespunzătoare a unor termeni precum „producător" în limba engleză şi „furnizor" în limba română în scopul facilitării câştigării contractului de scătre SC TEN SA, biroul de presă al Nuclearelectrica a precizat printr-un comunicat de presă că acest aspect nu are niciun fel de relevanţă.

„În cadrul ofertei depuse, SC TEN SA a prezentat toate documentele solicitate de către autoritatea contractantă şi se constată că SC TEN SA a îndeplinit în totalitate cerinţele de calificare impuse prin documentaţia de atribuire şi în conformitate cu legislaţia în vigoare la acea dată. Mai mult, la sfârşitul anului 2008, înainte de semnarea contractului de furnizare nr. 1317 cu SNN SA, SC TEN SA a înregistrat profit, fapt care poate fi verificat în Monitorul Oficial, iar contractul pentru amortizori s-a semnat în iunie 2009", se mai arată în comunicatul de presă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite