Reprezentanţii CNE Cernavodă: informaţiile de pe Wikileaks sunt o eroare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile prinvind presupusele probleme de securitate în caz de urgenţă de la CNE Cernavodă rezultă dintr-o confuzie între două autorităţi distincte: SN Nuclearelectrica SA şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, susţin reprezentanţii centralei.

Informaţiile comunicate în telegrama din data de 28 ianuarie 2009, publicată pe site-ul Wikileaks, nu fac referire la activitatea SNN SA.

În cazul producerii unei situaţii de urgenţă la CNE Cernavodă, responsabilitatea centralei este de a lua toate măsurile care se impun într-o astfel de situaţie şi anume oprirea controlată a reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară, se arată într-un comunicat de presă emis de SN Nuclearelectrica SA.

Cum se intervine

CNE Cernavodă are de asemenea responsabilitatea de a informa Primăria Oraşului Cernavodă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi de a implementa acţiunile de răspuns la urgenţă pe amplasamentul centralei.

Activităţile de răspuns la urgenţă în afara amplasamentului centralei sunt în sarcina autorităţilor locale şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii centralei nucleare au arătat că sunt organizaţi şi caz de necesitate şi că cei care intervin sunt operatorii de tură, pompierii şi personal medical iar în caz de nevoie există şi forţe suplimentare.

Dotări speciale

Există dotări speciale: computere, aplicaţii software, telefoane, fax-uri, sisteme obişnuite de ventilaţie şi alimentare electrică şi laboratoare mobile de monitorizare radiologică.

La centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, pregătirea pentru situaţii de urgenţă este verificată şi îmbunătăţită prin exerciţii trimestriale, anuale sau generale (unul la trei ani) care simulează diferite situaţii  de accident nuclear, au mai precizat reprezentanţii instituţiei.

În anul 2010 s-au desfăşurat 53 de exerciţii parţiale şi un exerciţiu anual.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite