Constanţa: Deportaţii şi persecutaţii politic nu mai au gratuitate pe mijloacele de transport în comun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regia Autonomă de Transport în Comun (RATC) Constanţa a dat în judecată Casa Judeţeană de Pensii Constanţa pentru recuperarea unei datorii care se ridică la 3,6 milioane de lei. Suma reprezintă contravaloarea legitimaţiilor de transport pentru deportaţi şi persecutaţii politic.

„Din luna octombrie 2009 nu am mai primit niciun ban de la Casa Judeţeană de Pensii. Este vorba despre 3.6 milioane de lei. Din acest motiv am deschis şi două acţiuni în instanţă: un proces penal împotriva conucerii instituţiei pentru abuz în serviciu şi unul civil pentru recuperarea creanţelor pe care Casa le are faţă de RATC“, a declarat Dumitru Coiciu, directorul RATC Constanţa.

Conducerea regiei de transport susţine că sumele pe care CJP le datorează nu sunt principalele venituri, dar că ajută pentru reglementarea cheltuielilor în cadrul instituţiei. „Este vorba despre aproape 2 milioane de euro, sumă are se va acumula până la finalizarea procesului şi care pentru noi este de mare ajutor. Dacă nu ne primim banii la timp, în luna octombrie ne-am putea întâlni la sediul regiei pentru a închide porţile“, a mai spus Coiciu.

Situaţia este adusă şi la cunoştinţa beneficiarilor Legilor nr. 118/1990 şi 189/2000 prin postarea de afişe în mijloacele de transport în comun ale RATC.

RATC nu a respectat convenţia cadru

La rândul lor, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Constanţa se abţin de la a face comentarii. „În momentul de faţă suntem în litigiu cu RATC şi aşteptăm soluţionarea. Până atunci nu se va plăti nimic regiei“, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii, Cristina Mutiş. Ea a mai spus că s-a ajuns la situaţia dată tot din vina RATC pentru că nu a respectat convenţia-cadru încheiată. „La nivel naţional există o convenţie-cadru, semnată de casele judeţene de pensii cu fiecare regie de transport, semnată şi la Constanţa cu RATC. Convenţia prevede ca legitimiaţiile de transport să fie vizate lunar, ori regia a preferat să le vizeze semestrial“, a mai spus Cristina Mutiş.

Retragerea legitimaţiilor

Dumitru Coiciu a spus că, urmare a situaţiei de mai sus, de la 1 iunie, beneficiarii legitimaţiilor de transport pe Legile 118 şi 189 vor trebui să le returneze la casieriile regiei. „Dacă nu fac acest lucru din proprie iniţiativă, atunci vor fi reţinute de controlori“, a mai spus directorul regiei.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite