Reabilitarea falezelor litorale se încheie în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, zonele Costineşti, Tuzla şi Eforie se consolidează pe o lungime de 14,65 kilometri, finanţarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Lucrările de consolidare a falezelor litorale, al căror beneficiar este Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, au debutat la finele anului 2009, termenul limită fiind anul 2013.

Se lucrează la Costineşti (în zona Epavă), Tuzla (zona Far) şi Eforie (zona cea mai afectată de eroziunea costieră), cu fonduri bugetare de aproape 200 de milioane de lei, şi la Olimp, cu fonduri de la Banca Mondială. Pentru zona Vama Veche - 2 Mai, încă nu a fost găsită cea mai avantajoasă soluţie tehnică de intervenţie. La Constanţa, lucrările demarează când se va elibera certicatul de urbanism.

„Este cea mai amplă lucrare pe zona costieră care s-a făcut după 1990, o investiţie masivă a Guvernului României. Eroziune e peste tot, însă în aceste trei zone se manifestă mai puternic, astfel că s-a hotărât că trebuie intervenit. Ne aflăm în grafic cu lucrările, termenele nu sunt întârziate“, a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvând al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral. În acest moment, consolidarea falezei din Costineşti a ajuns la 59%, iar lucrările la falezele din Tuzla şi Eforie sunt aproape de jumătate. 

La Costineşti, consolidarea, care costă circa 40 milioane de lei, se face pe o distanţă de 4.200 metri. Până acum, lucrările de profilare şi de protecţie a taluzului falezei şi de colectare şi evacuare a apelor pluviale s-au executat pe 2.480 metri. S-au efectuat lucrări la piciorul falezei, adăugându-se un strat de blouri de piatră şi un strat de piatră brută, iar în zonele cu plajă s-a aplicat material geotextil.

La Tuzla, se lucrează pe 6,75 kilometri (pe o suprafaţă totală de 13,46 hectare), valoarea lucrărilor fiind de 85 milioane lei.

La Eforie Nord, faleza se consolidează pe 1.200 metri, între Eforie Nord şi Eforie Sud se lucrează la sistematizarea falezei, pe distanţa de 500 metri, iar la Eforie Sud faleza de 2.000 metri a început să fie consolidată şi amenajată. Valoarea lucrărilor e de 74 milioane lei.

La anul, vor fi reabilitate şi plajele

Anul viitor, Administraţia Bazinală va demara şi reabilitarea plajelor, în zonele Mamaia Sud, Constanţa şi Eforie Nord (zone prioritare), lucrărilor urmând a li se aloca, în primă fază, 150 de milioane de euro din fonduri europene. În cele trei sectoare de plajă, eroziunea e foarte mare, putând ajunge şi la doi metri pe an. 


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite