Răgaz pentru echiparea auto de iarnă: ninge după 1 decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi şoferi şi-au echipat autoturismele pentru sezonul rece
Mulţi şoferi şi-au echipat autoturismele pentru sezonul rece

Şoferii mai au timp o săptămână pentru a-şi utila maşinile pentru sezonul rece. Meteorologii anunţă că vom avea polei sau ninsori la începutul lunii viitoare

La sfârşitul lunii octombrie, şoferii au făcut cozi la vulcanizările din oraş pentru a-şi utila maşinile cu anvelope de iarnă. Solicitările au crescut cu 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Conform legii, şoferii care circulă pe drumurile publice acoperite de gheaţă, zăpadă şi polei fără anvelope de iarnă, după data de 1 noiembrie, riscă amenzi cuprinse între 2.500 de lei şi 4.000 de lei.

Vine iarna!

În Dobrogea, vremea nu a ridicat probleme până acum, însă şoferii care nu şi-au utilat încă maşinile pentru iarnă mai au la dispoziţie câteva zile. Meteorologii anunţă că iarna vine cu adevărat: vremea se va înrăutăţi după data de 1 decembrie, când vor fi ninsori şi polei. 
În ultimul weekend de toamnă, vremea va fi închisă, iar temperaturile se vor încadra între minus 1 şi 10 grade Celsius. În primele trei zile ale săptămânii viitoare, vremea se va încălzi uşor. Minimele nu vor coborî sub 5 grade Celsius, iar maximele vor ajunge la 13 grade Celsius.
De joi, 1 decembrie, vremea intră într-un proces de răcire. „În zona continentală, este posibil să avem lapoviţă şi chiar ninsoare sau polei, pentru că minimele vor coborî până la minus 1, minus 2 grade Celsius“, a declarat Vasile Torică, şeful Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.

Costuri mari

Aşadar, şoferii au răgaz încă o săptămână pentru a utila maşina pentru iarnă. Un cauciuc de iarnă nou costă aproximativ 200 - 260 de lei. Pe lângă achiziţionarea şi înlocuirea anvelopelor, trebuie schimbat antigelul, ce costă între 7 şi 40 de lei. Lichidul antiîngheţ pentru parbriz are preţuri cuprinse între 3 şi 20 de lei.
„Am tot amânat până acum să schimb cauciucurile, dar trebuie, pentru că vine iarna. Le-am cumpărat anul trecut şi sunt încă în stare foarte bună“, spune Viorel Oprea (50 de ani), din Constanţa.
Doar o parte din maşinile poliţiei au fost echipate de iarnă
Cheltuiala este semnificativă, aşa că doar o parte din maşinile Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Constanţa au fost dotate cu anvelope de iarnă. Conducerea Poliţiei a declarat că aproximativ 100 dintre autoturismele folosite  pentru intervenţii au primit cauciucuri de iarnă.
Au avut prioritate maşinile Serviciului Ordine Publică, Poliţiei Rutiere şi ale Serviciului Criminalistic, respectiv cele care sunt folosite cel mai des în misiuni. „Unele aveau echipamente de iarnă de anul trecut“, a declarat comisarul-şef  Victor Zaicovici, şeful Serviciului Logistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Pentru achiziţionarea anvelopelor de iarnă Poliţia a plătit aproximativ 100.000 de lei.
Şi maşinile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea au fost dotate cu anvelope de iarnă. „Aproximativ 90% din autovehicule sunt echipate. Ministerul ne-a alocat aproximativ 40.000 de lei pentru achiziţionarea de cauciucuri de iarnă“, a declarat colonelul Viorel Jianu, adjunctul şefului ISU.

Cât costă cauciucurile

Pentru un Logan, utilarea cu anvelope second hand costă 400 de lei, iar cu anvelope noi - 960 de lei. Pentru un autoturism Volkswagen Passat preţurile variază între 530 şi 1.040 de lei, iar pentru un Matiz - între 280 şi 800 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite