Constanţa: Eugen Tănăsescu - Părintele Radioului Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Eugen Tănăsescu - Părintele Radioului Dobrogea
Constanţa: Eugen Tănăsescu - Părintele Radioului Dobrogea

Preotul slujeşte oamenii din altarul Bisericii Sfinţii Îngeri şi de la microfonul postului de radio care poartă numele tărâmului unde au fost creştinaţi românii.

Gândul către haina preoţească i-a înfiripat după absolvirea primei facultăţi. În voiajele de practică, izolarea de pe navă i-a lăsat răgaz să se dedice contemplării. Aşa şi-a dat seama că nu prea avea ce căuta în marinărie. S-a înscris la Teologie. „Aveam în minte o imagine puternică din copilărie. Bunicul meu era dascăl la biserica din  Platoneşti - Ialomiţa şi un incendiu a distrus lăcaşul de cult. Singurul lucru rămas intact era Sfânta Masă, care nici măcar nu fusese înnegrită de fum. Era albă, imaculată într-o mare de scrum“, povesteşte preotul.

Radio Dobrogea, copilul de suflet

După absolvirea Teologiei a urmat o altă nelinişte: cum să-şi folosească pasiunea pentru radiofonie, moştenită de la tatăl său, în slujba Bisericii. Tentative avusese prin liceu, în Medgidia, unde încercase să pună pe picioare un mic post de radio. Acum însă era timpul să facă altceva, mai folositor pentru misiunea sa. „Şansa mea a fost Înalt Prea Sfinţia Sa, care a înţeles că mass-media este o putere ce poate înlesni ca mesajul Bisericii să ajungă către oameni.

În 2004, Arhiepiscopia a obţinut licenţa pentru radioul confesional Radio Dobrogea, care împărţea frecvenţa de 104,4 FM cu Vocea Evangheliei a penticostalilor şi Vocea Speranţei a baptiştilor“, spune preotul. În 2008, când a trecut pe frecvenţa 99,7 FM cu emisie non-stop, Arhiepiscopia a cedat spaţiul de pe 104,4 FM postului Radio T al comunităţii musulmane. „Numele de Radio Dobrogea a fost ales pentru că Dobrogea este un brand al bunei înţelegeri între etnii, un pământ apostolic, unde duhul creştin lăsat de Sfântul Andrei şi-a pus amprenta prin toleranţă“, explică Eugen Tănăsescu. 

La Radio Dobrogea, copilul de suflet al părintelui Tănăsescu, se ascultă muzică bună (în special de pe discuri de vinil), se face revista presei, se realizează emisiuni pentru sănătatea trupului şi sufletului, se dau ştiri. Şi bineînţeles se difuzează slujbele bisericeşti. Recent, postul a lansat opţiunea de a viziona ce se întâmplă în studioul de radio - o premieră pentru posturile de factură similară. „Este pentru internauţi, ne-am folosit de curiozitatea lor“, recunoaşte preotul Tănăsescu. Strategia  a funcţionat: în două zile, 1.000 de ascultători au intrat pe www. radiodobrogea.ro/video-live.

Prima ştire a

image

omenirii

Cum se împacă neliniştea jurnalistului cu pacea preotului? Sigur, ambele meserii sunt în slujba omului. „În opinia mea, primii jurnalişti creştini au fost Sfinţii Apostoli, care au scris Epistolele şi Evangheliile, scrieri ce sunt cele mai importante publicaţii ale lumii, făcute pentru informarea şi formarea omenirii. Iar prima ştire ştiţi care e? «Hristos a înviat!»“, zâmbeşte părintele Tănăsescu.

Ca om de radio, preotul este mâhnit de ce aude şi vede prin presă. „Audienţa este singurul criteriu? Calitatea unde e? Sigur că toţi au dreptul la liberă exprimare. Dar şi celălalt are dreptul la frumos. De ce relatează presa numai despre o lume de nebuni? Nu-şi pune problema efectului pe termen lung. Vai celui prin care vine sminteala! Fac un apel umil: presa să fie mai solidară cu cei cărora ne adresăm. Să nu ne pese doar de noi. Măcar să nu rănim mai departe!“. Ce l-ar ruga pe Dumnezeu preotul Eugen Tănăsescu? „Să ne ajute să avem inima mai iubitoare şi gura mai înţeleaptă“.


Citiţi mai multe despre preotul Eugen Tănăsescu în Adevărul de Seară

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite