Constanţa: UPDATE Radioul Arhiepiscopiei Tomisului, codaș la plata drepturilor artiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Român pentru administrarea drepturilor artiștilor interpreți (CREDIDAM) deține pe lista neagră a datornicilor la plata pentru difuzarea înregistrărilor audio și video hoteluri din stațiuni, dar și televiziuni și posturi de radio locale. 

UPDATE:

Reprezentanți ai Arhiepiscopiei Tomisului au declarat că plățile către CREDIDAM au fost onorate, însă centrul nu a mai trimis facturile necesare efectuării plăților. Anul trecut, Radio Dobrogea s-a aflat pe lista albă a contribuabililor la plata drepturilor artitiștilor.


Astfel, pe lista neagră apare Hotel Restaurant Tineret, Club Morgana, pensiunea Briza, Hotel – restaurant Palm Beach, Club Las Vegas Mamaia, Restaurant bar O seară la Constanța. De asemenea, pe lista neagră a societăților de radio din județul Constanța figurează Radio Dobrogea aparținând Arhiepiscopiei Tomisului.

„Aceste posturi de radio religioase, cum este și cel din Constanța, consideră că se află sub incidența Legii cultelor, care îi protejează de anumite plăți, însă nu este vorba despre drepturile interpreților“, a declarat astăzi Ștefan Gheorghiu, directorul general al CREDIDAM.

Totuși, recolta inspectorilor centrului pare destul de săracă având în vedere numărul mare al societăților cu activitate sezonieră de pe litoral. Subinspectorul Bianca Lupu, de la Inpectoratul Județean de Poliție Constanța a declarat că există 75 de dosare penale pentru neplata drepturilor artiștilor, însă acestea sunt pentru sume mici, iar de multe ori societățile scapă deoarece legea nu este drastică în ceea ce privește aceste nereguli.

Obiectivul CREDIDAM este colectarea și repartizarea banilor proveniți din difuzarea înregistrărilor audio sau video de către posturile de radio, TV, cablu, în resturante hoteluri, discoteci sau în alte spații publice, în scop comercial. Organizația numără în prezent 9.500 de actori, balerini, muzicieni din toate genurile.

Pentru a beneficia de drepturi, artiștii interpreți au obligaţia de a declara repertoriul lor de înregistrări. Aceste înregistrări produc remuneraţii iar valoarea lor depinde de numărul de difuzări al acelei înregistrări, de numărul de utilizatori care o folosesc şi, nu în ultimul rând, de rolul respectivului artist în acea înregistrare (rol principal, secundar, episodic).

Însă, activitatea CREDIDAM a fost contestă în ultimii ani de artiști. În jur de 20 de artişti şi compozitori s-au reunit pe blogul drepturile.ro, unde critică modul de lucru al instituţiilor însărcinate cu colectarea drepturilor de autor în numele artiştilor, al compozitorilor şi al textierilor de la toate organismelor din România care le difuzează producţiile. Este vorba nu numai despre CREDIDAM, ci și despre UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Asociaţia pentru Drepturi de Autor). 

Constanţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite