Constanţa: Racheta românească, amânată pentru 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Helen“ este proiectată de Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică.Proiectată în 2008 şi finalizată în acest an, racheta Helen ar fi trebuit să capteze imagini din Cosmos care să fie vizionate de români în premieră.

Tot ansamblul de lansare a fost urcat pe nava militară Constanţa aparţinând Forţelor Navale Române pe data de 30 octombrie. Vineri, 13 noiembrie, Asociaţia Română de Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) anunţa că totul este pregătit de lansare. Dar vântul s-a înteţit şi operaţiunile au fost reprogramate pentru a doua zi. 

Sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 11.00, echipa ARCA a început să umfle balonul solar, care ar fi trebuit să urce modulele rachetei până la 14.000 de metri altitudine. Totul a decurs conform planului până la ora 14.00. „Un curent de aer a răsucit balonul şi după jumătate de oră am reuşit să-l redresăm. Era umflat în proporţie de 80%, doar că am pierdut soarele“, a declarat Simona Popescu, purtător de cuvânt ARCA.

O nouă lansare a fost programată pentru duminică, numai că a trebuit să se renunţe şi la acest plan. Prognoza meteo nu mai permitea vreo lansare. Nava s-a întors la ţărm, iar modulele rachetei au fost coborâte de pe vas şi urcate într-un TIR, cu destinaţia sediul ARCA din Râmnicu Vâlcea. Racheta Helen mai are de aşteptat alte două-trei luni, până să ajungă în Cosmos, deşi vremea nu se poate îmbunătăţi.

O  pală de vânt în calea lansării

Profesorul de fizică Ion Băraru, coordonatorul echipelor de liceeni constănţeni care de cinci ani cuceresc pentru România marile premii la competiţiile NASA, exclude o teorie a conspiraţiei în eşecul ARCA. Fizicianul este de părere că tocmai lansarea inedită pe care au încercat s-o facă cei de la ARCA le-a ridicat probleme. „Reuşita lor poate fi împiedicată şi de o pală de vânt. Nu au eşuat. Atâtea lansări au fost amânate la americani şi sunt eroi. ARCA şi-a asumat riscuri mai mari şi sperăm să reuşească“, a declarat Ion Băraru.

În afară de publicitatea de care s-a bucurat, demersul ARCA ar fi putut include România în competiţia internaţională Google Lunar X Prize. Câştigătorii concursului au ocazia să trimită un robot pe Lună care să transmită imagini foto şi video. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite