Profesorul universitar al anului: „Rămân în ţară, aici pot schimba lucrurile!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denis Ibadula a obţinut premiul în valoare de 10.000 de euro
Denis Ibadula a obţinut premiul în valoare de 10.000 de euro

Matematiciana Denis Ibadula (37 de ani) de la Universitatea Ovidius din Constanţa a fost premiată de Fundaţia „Dinu Patriciu“ la Gala Premiilor în Educaţie. Premiul în valoare de 10.000 de euro îl va folosi tot pentru activitatea de cercetare.

Matematiciana este de părere că un profesor foarte bun trebuie să aibă talent pedagogic şi pregătire ştiinţifică solidă. Sunt calităţi pe care le-a cultivat de-a lungul timpului, iar astăzi este „Profesorul anului“.

Se visa la catedră încă din copilărie. „Mă jucam de-a «profa de mate», cu creta în mână scriind pe spatele uşilor de garaj, transformate vara în tablă, sau iarna - pe uşile de şifonier, spre disperarea mamei“, povesteşte zâmbind Denis Ibadula (37 de ani).

Un dascăl de nota 10

La şcoală a fost mereu prima. Şcoala Generală nr. 1 a absolvit-o cu media 10, apoi a fost şefă de promoţie la Colegiul Pedagogic, a absolvit licenţa şi masteratul la Universitatea „Ovidius“ tot cu notă maximă şi nu s-a mai despărţit de facultatea ei. Imediat după absolvire a rămas să le fie colegă profesorilor săi, fiind cadru didactic la Facultatea de Matematică-Informatică din anul 2008.

„Insuflu studenţilor mei dragostea pentru matematica si le explic cum matematica leagă o mulţime de idei diferite într-una singură, cum explică lucruri importante care altfel nu ar putea fi înţelese. Îi învăţ că, deşi unii dintre ei nu vor folosi niciodată demonstraţiile pe care le facem şi soluţiile pe care le găsim, tot acest efort îi ajută să-şi dezvolte gândirea, le va uşura pe viitor rezolvarea diverselor probleme şi le va facilita astfel dezvoltarea personală şi profesională“, spune lector dr. Denis Ibadula.

Carieră în România

S-a perfecţionat peste hotare.  Numai în ultimii 5 ani a participat la peste 30 de manifestări ştiinţifice in centre de cercetare din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franţa, Mexic. Cu toate acestea, preferă să rămână în România. „Am puterea să pot schimba lucrurile aici, în ţară, pot face ceva pentru studenţii de aici!“, spune Denis Ibadula.
Numai în ultimul an a realizat cu studenţii trei seminarii ştiinţifice studenţeşti. „Odată cu trecerea la sistemul Bologna, numărul cursurilor s-a redus dramatic. Am încercat să suplinesc acesta lipsă prin organizarea semestrială de seminarii ştiinţifice studenţeşti“, explică lectorul universitar.

Premiu de 10.000 de euro

La Gala Premiilor în Educaţie organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu“, Denis Ibadula s-a înscris încrezătoare în succes. De altfel, Facultatea de Matematică a mai primit, acum doi ani, titlul de „Facultatea anului“. Iar acum a venit rândul să dea Educaţiei „profesorul anului“.

„Am participat cu credinţa că am ceva de spus în acest domeniu. A fost impresionant, pentru că atunci când m-am întors, studenţii m-au aplaudat, m-au îmbrăţişat, au trăit cu mine acest moment“, spune profesorul universitar al anului, Denis Ibadula.

Premiul în valoare de 10.000 de euro îl va folosi tot pentru activitatea de cercetare. Dar satisfacţiile nu vin doar în plan profesional, ci şi familial. Denis Ibadula este căsătorită şi are două fetiţe. Cea mare, în vârstă de 10 ani, Ella Nelin, este elevă la Şcoala nr. 30 Gheorghe Ţiţeica şi îi calcă pe urme. Deja are în palmares patru medialii de aur obţinute la concursurile de evaluare în matematică. Cea mică, Ayana Eda, în vârstă de 5 ani, a început şi ea să descopere tainele ştiinţelor exacte.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite