Constanţa: Profesorul Gheorghe Dumitraşcu împlineşte astăzi 70 de ani. La mulţi ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Profesorul Gheorghe Dumitraşcu împlineşte astăzi 70 de ani. La mulţi ani!
Constanţa: Profesorul Gheorghe Dumitraşcu împlineşte astăzi 70 de ani. La mulţi ani!

Renumele şi trecerea anilor nu l-au schimbat pe profesor. A rămas acelaşi om modest, dar bogat din punct de vedere spiritual. O întâlnire cu istoricul Gheorghe Dumitraşcu este o adevărată încântare.

„Pentru cei câţiva care mă mai cunosc şi puţini care mă mai recunosc sunt Gheorghe Dumitraşcu. Am fost, că nu mai sunt ceva, am fost de toate: profesor de liceu, cadru universitar, trecând prin toate treptele“, mărturiseşte el.

Acum când vremea a trecut, iar anii îşi spun cuvântul, mai predă câteva ore la un curs de master şi participă la examene doctorale.

Nu vrea privilegii

Are un principiu de viaţă rar întâlnit: „Nu vreau privilegii pentru copiii mei, vreau drepturi egale de viaţă“. Face totul cu dăruire. „Scriu literatură, am vreo trei volume publicate, însă acestea reprezintă o parte din sufletul, mintea, trăirea şi sufletul meu“, se destăinuie Dumitraşcu.

A preferat să rămână în Dobrogea, lângă iubita lui soţie care l-a suportat „în toate tâmpeniile unui om care trăieşte în acelaşi confort doi neîmbunătăţit“. Îşi  doreşte să se ducă la pescuit, dar n-a ajuns.

Sacrificii acceptate

Admite că nu a avut niciodată noţiunea de timp liber. „Eu am fost ocupat şi-n nopţile de Anul Nou. Am considerat
toate marile sărbători, pe care le-am respectat aşa cum trebuie că sunt o mare pierdere“.

Ana lui Manole

Consideră că a jucat un rol în înfiinţarea unor instituţii de învăţământ superior. „Aş putea spune că sunt un fel de Ana a lui Manole la înfiinţarea universităţii din Constanţa şi a altora“. Mai bine de 10 ani a fost senator de Constanţa, secretar  şi vicepreşedinte al comisiei de cultură a Senatului, a fost secretar şi preşedinte al comisiei de învăţământ exact în perioada marilor bătălii din 1995 pentru adoptarea legilor învăţământului, dar „pe care le-au lichidat ăştia care nu au relaţie cu învăţământul cum n-am eu relaţii cu civilizaţia astrală a lui Marte şi Jupiter“.

A scris sute de articole de specialitate şi vreo 12 cărţi împreună cu fiica sa.

25 de distincţii

Din decembrie 1989 până azi, n-am primit niciun fel de decoraţie sau distincţie de la puterile statului român“, spune el.

În schimb, a primit vreo 25 de  distincţii, în calitate de revoluţionar, de parlamentar, de la diverse instituţii de învăţământ, cultură, artă, pentru activitatea parlamentară, profesională, civică care îl onorează în mod deosebit.

„Lui Dumitraşcu nimeni nu i-a dat nimic. Probabil că au considerat că bucuria lui de a fi realizat ceva a fost atât de mare încât nu mai are nevoie să fie şi recunoscut“, adaugă profesorul. Vocaţia şi-a descoperit-o de pe când era copil şi nu ştia unde-l vor duce paşii, spre ce viitor.

„Citeam de la cinci ani. Prin 1945 i-am citit lui tata-mare, un analfabet formidabil, cel care mi-a pus pentru prima oară în mână un stilou. Cea mai mare surpriză a fost că există şi scrisul de mână. Bunica mi-a dictat un pomelnic care începea cu „«Nie hai»“, este mărturisirea de credinţă a proferorului.
Astăzi, Gheorghe Dumitraşcu împlineşte 70 de ani. La mulţi ani, domnule profesor!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite