Constanta: Procesiune cu papucul patronului spiritual al cizmarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Procesiune cu papucul patronului spiritual al cizmarilor
Constanta: Procesiune cu papucul patronului spiritual al cizmarilor

Relicva sfântă, făcătoare de minuni, a fost adusă de părintele Curelaru Vicenţiu de la parohia Sfântului Pantelimon din Tesalonic şi a fost depusă ieri la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului.

De la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, papucul Sfântului Spiridon va fi dus astăzi într-o procesiune la biserica Sfântului Ierarh Spiridon din zona Inel II unde slujesc preoţii Vasile Mitrofan şi Ionuţ Holubeanu.

Aceştia vor oficia miercuri, joi, vineri şi sâmbătă dimineaţa Sfânta Liturghie la biserica Sf. Spiridon, iar după-amiaza, Acatistul Sfântului, de la orele 14, 00 şi de la orele 17, 00.

Papucul Sfântului se va afla în biserică până sâmbătă, 24 octombrie, orele 11, 00, când va fi preluat de părintele Curelaru Vicenţiu, întorcându-se la Tesalonic.

Anual, veşmintele şi încălţămintea Sfântului Ierarh Spiridon sunt schimbate pe insula Corfu şi dăruite diferitelor parohii, la cerere, cu binecuvântarea ierarhului grec. De asemenea, o parte din moaştele Sfântului Spiridon sunt purtate în pelerinaj, în ţările ortodoxe.

Minunile Sfântului Spiridon

Sfântul Spiridon s-a născut pe la anul 270, în Askia, Cipru, şi a prins zilele împăratului Constantin cel Mare, trăind până pe la jumătatea secolului IV. Numele său în greacă înseamnă "coşuleţ".

În tinereţe, a fost păstor de oi şi a avut şi o soţie, care i-a murit însă de timpuriu. Acest trist eveniment l-a făcut să îmbrace schima monahală, devenind ulterior şi păstor de suflete, ca episcop al Trimitundei.

În fiecare an îi sunt schimbate încălţările, care sunt uzate şi impregnate cu praf şi iarbă. Este şi motivul principal pentru care Sfântul Spiridon este ales patron al cizmarilor.

În anul 325 AD, a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea unde a uimit pe mulţi cu simplitatea cu care a explicat credinţa ortodoxă. Fără prea multă carte, sfântul a reuşit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la Ortodoxie, uimind pe toţi cei prezenţi la Sinodul de la Niceea.

Face parte dintre sfinţii taumaturgi, adică vindecători, iar printre minunile sale sunt vindecarea împăratului Constanţie de boala de care sufere şi a dat din nou viaţă copilului unei femei.

În prezent, sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Spiridon se află într-o biserică din insula Corfu aflată de 100 de metri de Mitropolie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite