Constanţa: Olimpic constănţean, bursier la Princeton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Olimpic constănţean, bursier la Princeton
Constanţa: Olimpic constănţean, bursier la Princeton

Fizicianul Gabriel Petrică a absolvit Colegiul Mircea cel Bătrân. Tânărul va merge din toamnă să studieze la Universitatea Princeton din SUA, unde a obţinut o bursă.

Gabriel Petrică în vârstă de 19 ani este absolvent al Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa şi s-a întors recent de la olimpiada internaţională de fizică din Mexic, unde a obţinut medalia de argint.

Liceanul a făcut parte din lotul naţional al României alături de alţi patru liceeni şi au avut contracandidaţi din alte aproape 80 de ţări. Deşi s-a aflat în ţara de unde a plecat focarul de gripă porcină, nu au fost probleme. „Permanent lângă noi s-a aflat o echipă de medici şi ne-au luat zilnic temperatura. Oricum am fost în oraşul Merida, unde s-au înregistrat puţine cazuri de îmbolnăvire“, spune olimpicul. 

Gabriel a mai participat la olimpiade şi în anii trecuţi în Yakuţia şi Vietnam, unde a câştigat tot bronzul, dar a căpătat şi experienţă şi totul pare uşor când e vorba de pasiune.„E un domeniu ca pentru bebeluşi care sunt foarte curioşi, iar în fizică am găsit asta pentru că afli detalii despre fenomene care se întâmplă în jurul nostru“, explică olimpicul.

Din septembrie va pleca să studieze în America unde a obţinut o bursă la Universitatea Princenton. „O să dureze până o să mă adaptez cu oamenii şi cu sistemul de învăţământ. E o şansă mare să învăţ mai bine şi să mă lansez în carieră. Acolo am mai multe posibilităţi decât în ţară“, a mai declarat tânărul care vrea să se implice pe viitor în cercetare.

„Chiar dacă a fost primul şi la alte discipline, a ales fizica. A fost constant şi a ştiut ce îşi doreşte. A reuşit să depăşească un elev de clasa a XII-a, deşi era în a X-a. Se mobilizează singur şi are minte de matematician“, a spus Sanda Oprea, profesoara de fizică a olimpicului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite