Constanţa: Gabriel Petrică, olimpicul bursier la Princeton

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Gabriel Petrică, olimpicul bursier la Princeton
Constanţa: Gabriel Petrică, olimpicul bursier la Princeton

Tânărul în vârstă de 19 ani a făcut performanţă în România, dar va părăsi ţara pentru o carieră în cercetare în America, pentru un altfel de viitor. A terminat liceul la profilul intensiv de matematică-informatică, dar pasiunea pentru fizică a fost mai mare şi şi-a concentrat atenţia pe o disciplină pe care a studiat-o din plăcerea de a face descoperiri.

Gabriel Petrică s-a întors recent din Mexic unde a participat la Olimpiada Internaţională de Fizică şi unde a obţinut medalia de argint - cel mai bun rezultat al său. La concurs, din lotul naţional au mai făcut parte şi alţi elevi din ţară, dar examenul care a constat în două probe a fost individual. A concurat cu elevi din alte aproape 80 de ţări şi s-a întors cu o diplomă şi o medalie.

Teste şi relaxare


Chiar dacă a fost în Mexic, ţara de unde a plecat focarul de gripă porcină, acest lucru nu pare să-l fi influenţat în vreun fel. „Tot timpul lângă noi s-a aflat o echipă de medici care ne lua temperatura zilnic şi oricum am fost în oraşul Merida, unde au fost înregistrate puţine cazuri de îmbolnăvire, doar vreo trei“, spune olimpicul. Participarea la competiţie a fost şi o ocazie de a se relaxa pentru că a avut posibilitatea să meargă în excursii şi la petreceri.

Gabriel face ca totul să pară simplu chiar dacă vine vorba de fizică, iar profesoara sa din liceu, Sanda Oprea, spune că este un elev modest. „Anul acesta am fost mai delăsător, nu m-am concentrat foarte mult. Fac parte din lotul României din clasa a X-a, iar de data asta am învăţat mai pe sărite. Rezultatul a fost pe merit“, mărturiseşte olimpicul.

Pe 1 aprilie anul acesta (şi nu a fost o păcăleală), Gabriel a aflat că este admis cu bursă la Universitatea Princeton din SUA, după ce a trimis solicitări prin internet la opt instituţii superioare. Gabriel spune că este destul de complicat până obţii un răspuns, dar  rezultatul era previzibil: pe 1 septembrie va pleca în America. „O să dureze să mă adaptez sistemului de învăţământ şi să mă obişnuiesc cu oamenii. Este însă o şansă mai mare să învăţ bine şi să mă lansez în carieră“, s-a destăinuit tânărul. Gabriel vrea să urmeze o carieră în cercetare, domeniu care în ţara noastră nu oferă prea multe posibilităţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite