Primul român absolvent al Academiei Gărzii de Coastă din SUA, felicitat de Obama VIDEO/ Vezi ce spun despre el foştii colegi de liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constănţeanul Ionuţ Dan Cristea a fost felicitat de preşedintele Barack Obama în cadrul unei festivităţi organizate ieri în New London, Connecticut. Tânărul este primul şi, deocamdată, singurul român care a absolvit cursurile academiei din SUA.

Foştii colegi de liceu ai lui Dan se mândresc cu el. Despre băiatul plinuţ, înalt, întotdeauna pus pe şotii, au doar cuvinte frumoase. „Stătea în ultima bancă, pentru că era mai înalt decât toţi ceilalţi. Era înalt, însă nu avea constituţia atletică pe care a căpătat-o acum după mulţi ani de antrenamente în Statele Unite ale Americii.
Adolescentul a practicat şi rugby de performanţă. „A jucat la o echipă din Constanţa, ştiu că mergea la antrenamente la Farul. Ştiu că şi în America a practicat puţin acest sport“, povesteşte o fostă colegă de liceu.
Dan folosea foarte puţin mijloacele de transport în comun. De la liceu pleca pe jos spre casa din cartierul constănţean Medeea, împreună cu alţi doi colegi.

Tânărul este primul absolvent român al Academiei Gărzii de Coastă din Statele Unite ale Americii.

Fiu de militar, Ionuț Dan Cristea a absolvit în 2006 Liceul Teoretic Lucian Blaga din Constanța, apoi a fost admis la Academia Militară Mircea cel Bătrân, de unde a fost selectat pentru Academia Gărzii de Coastă a Statelor Unite ale Americii. Dan a plecat în SUA să-și continue studiile, în timp ce colegii lui de la Academia Navală au absolvit în 2010.

Fondată în 1876, United States Coast Guard Academy (USCGA) este academia militară ce pregătește viitorii ofițeri ai Gărzii de Coastă americane. Prestigioasa instituție este localizată în New London, Connecticut, fiind cea mai mică dintre cele cinci academii pentru serviciul federal. Cadeții au obligația ca, după absolvire, să activeze cinci ani în armată.

USCGA se mândrește cu onoarea și tradiția unei academii militare ce pune accent pe dezvoltarea calităților de conducător, a aptitudinilor fizice și pe pregătire profesională. Academia oferă instruire susținută, la un raport de un profesor la 8 studenți.

Rigoarea instituției face ca doar jumătate dintre studenți să absolve academia, astfel că în fiecare an, aproximativ 200 de cadeți finalizează studiile.

Se pare că niciun oficial român nu a fost prezent la ceremonia de absolvire, deşi la sediul Guvernului şi al Ambasadei Române au fost trimise invitaţii.

Vezi mai jos discursul preşedintelui Barack Obama, cu drapelul României pe fundal!



Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite