Constanta: Primul centru de recuperare salină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Primul centru de recuperare salină
Constanta: Primul centru de recuperare salină

Constănţenii îşi vor putea trata afecţiunile respiratorii într-un spaţiu construit special pentru ei. Începând de miercuri, bolnavii de astm, bronşită astmatiformă sau copiii cu infecţii cronice vor putea să facă salinoterapie pe muzică ambientală.

Singura diferenţă între centrul de la Constanţa şi cele din ţară este că terapiile vor fi făcute la temperaturi cuprinse între 18 şi 20 de grade Celsius. Centrul de recuperare medicală Marea Neagră este situat pe strada Chiliei nr. 20.

Patroana Aurora Ruşa precizează că la salină se va folosi metoda Roman. Aceasta presupune că terapia va fi posibilă sub tavanul microsalinei, ce este acoperit cu stalactite, saline, iar pereţii sunt placaţi cu bulgări de sare, fixaţi unul de celălalt
printr-un adeziv special.

În acest mediu ambiant şi pe o muzică odihnitoare, oamenii vor sta timp de-o oră pe nişte băncuţe îmbrăcaţi cât mai comod şi vor inhala aerosolii.

Construită cu aprobarea inventatorului

Haloterapia sau salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii.

Ideea înfiinţării unui astfel de centru şi la Constanţa a pornit de la faptul că în ultimii ani a crescut considerabil numărul bolilor respiratorii.

 „La mărirea numărului afecţiuni a contribuit şi stilul de viaţă sedentar al unor oameni, modul defectuos de alimentaţie, ce adunate laolalte au determinat scăderea capacităţii imunologice a organismului“, a mai adăugat patroana salinei.

 „Eu am terminat Facultatea de Psiho-pedagogie specială şi dând nişte examene la Bucureşti m-am întâlnit acolo cu Nelu Roman, inventatorul salinei de suprafaţă, şi aşa am început colaborarea“, spune Aurora Ruşa.

„Abia aştept să-mi curăţ plămânii“

Ora de tratament în noul centru va costa aproximativ 20 de lei. Cei mai încântaţi de idee par să fie pensionarii, însă preţul nu prea îi face să zâmbească. „Da, este extraordinar. Te scuteşte de un drum până la Slănic, dar nu ştiu dacă îmi voi putea permite să fac tratamente serioase la banii ăştia“, spune Stelian Irimia (71 de ani), pensionar.

Alţii abia aşteaptă să pună pentru prima dată piciorul într-o astfel de locaţie. „O salină? Aici, la noi în oraş? Nu ştiam că se va deschide aşa ceva, dar abia aştept să mă duc acolo pentru câteva ore de relaxare, pentru că trebuie să-mi curăţ plămânii de aerul ăsta poluat“, s-a arătat încântată Elena Dima (65 de ani), pensionară.

45 de tone de sare

Tratamentul recomandat de medici constă în minimum 15 şedinţe, în funcţie de afecţiunile pacientului.

Pentru crearea mediului ambiant, atmosfera salină şi estetica acestei încăperi, unde vor sta clienţii, a fost nevoie de 45 de tone de sare, aduse la Constanţa cu două tiruri.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite