Constanţa: Primăriile îşi reduc personalul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Primăriile îşi reduc personalul
Constanţa: Primăriile îşi reduc personalul

Deşi primăriile din judeţ  au posibilitatea de a încheia convenţii cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, acestea nu s-au îngrămădit să facă acest lucru.

Comparativ cu anul anterior, când numai în luna aprilie au fost încadraţi în câmpul muncii 644 de şomeri, iar în urmă cu doi ani 1.259, anul acesta doar 246 de şomeri au avut şansa unui loc de muncă în primării.

Probleme cu încasarea subvenţiei de la stat

Primarii spun că se confruntă cu o serie de probleme în ceea ce priveşte încasarea subvenţiei de stat. „Am încercat să creăm locuri de muncă şi le-am dat de lucru oamenilor din comună. Problema este că timp de şapte luni, în 2008, nu am primit bani să-i plătim pe oameni şi a trebuit să achităm salariile de la consiliul local.

Şi mai grav este că nici în momentul de faţă nu s-a ajuns din partea AJOFM cu plăţile subvenţiei la zi. Noi i-am reangajat pe şomeri din nou din aprilie şi suntem cu plăţile cu două trei luni în întârziere“, a declarat primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi. 

La rândul său, primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, a declarat că anul acesta nu li s-a mai permis să implice şomerii în numeroase tipuri de activităţi: „Până-n 2008 legea era mult mai permisivă. Puteam să facem mai multe lucrări. Acum ni se interzic multe activităţi pentru care suntem obligaţi să contractăm firme pentru care plata este mult mai ridicată. De exemplu pentru că legea nu prevede, nu avem voie să-i folosim pe şomerii încadraţi la muncă, la zugrăvit şi în general la reparaţiile în şcoli ce intervin anual.“

La momentul actual, numai primăriile din Murfatlar, Valu lui Traian, Cumpăna, Hârşova şi Medgidia au continuat colaborarea cu AJOFM. Edilii spun că de pe urma încheierii convenţiilor au şi de câştigat, în sensul că economisesc cu şomerii 70% din cât le-ar lua o societate.

Concedieri  la Valu lui Traian
Pentru că a fost nevoit să reducă o parte din personal, primarul de la Valu lui Traian, Florin Mitroi, a declarat că vor fi daţi afară doar cei care au cu ce trăi: „Este vorba de trei pensionari, care sunt acum şefi servicii şi alţi câţiva angajaţi cu salarii mari.

Este adevărat, tot eu i-am angajat, dar alte erau timpuri. Între timp s-au pregătit şi ceilalţi funcţionari care pot să facă prea bine ceea ce făceau ei. Sub nicio formă nu vor pleca aceşti şomeri încadraţi temporar în muncă.“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite