Constanţa: Prima şcoală pentru salvamari şi scafandri la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ridicarea noului centru va costa 4,5 milioane de euro cu finanţare din fonduri europene. Cursanţii vor obţine diplome de calificare şi vor putea lucra în domeniul turistic. Instituţia va fi construită în primăvara 2010 pe malul lacului Tăbăcărie, între Biserica Sfântul Mina şi Gravity Park

Prima şcoală din România pentru pregătirea salvatorilor va dispune de un bazin de înot, săli de curs şi de sport, dar şi de un turn unde scafandrii se vor putea antrena în condiţii cât mai apropiate de realitate.

„Este asemănător unui far şi va fi unul dintre puţinele construite în Europa, iar cursurile se vor putea desfăşura inclusiv pe timpul iernii“, a declarat ieri vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Adrian Râpă.

Aceasta va fi construită pe malul lacului Tăbăcărie, între biserica Sfântul Mina şi centrul de distracţie Gravity Park, locaţia fiind atribuită de Primăria Constanţa, care a considerat că este cel mai bun loc pentru pregătirea cursanţilor.

Decizia a fost luată, deşi construcţia va face să dispară o suprafaţă însemnată de spaţiu verde din parc. Pe timpul verii, poziţionarea şcolii pe malul lacului va permite desfăşurarea de cursuri de canotaj şi canoe.

Peste 500 de candidaţi
Proiectul este sprijinit şi de Blocul Naţional Sindical (BNS), care îi va ajuta pe şomeri şi pe tinerii absolvenţi să se recalifice.

„La centru se pot înscrie cei care şi-au pierdut temporar serviciul sau pe o perioadă mai lungă de timp şi li se oferă posibilitatea descoperirii de noi competenţe“, a afirmat vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurca.

Şi absolvenţii se vor putea înscrie la cursurile care vor dura patru luni, după care vor primi o diplomă de calificare.

„Hotelurile cu piscine trebuie să angajeze salvamari calificaţi“, a mai spus Jurca.

Vor fi pregătiţi 422 de salvamari şi 144 de scafandri care vor putea lucra în domeniul turistic, dar şi în misiuni de scufundări unde sunt necesari profesionişti.

Cursurile vor fi gratuite, iar iniţiatorii proiectului spun că cei din afara judeţului vor beneficia de cazare şi masă gratuite. Înainte de a absolvi, cursanţii vor susţine probe teoretice, dar şi una practică, întrucât vor merge pe malul mării pentru a demonstra că sunt capabili să salveze vieţi omeneşti aflate în pericol.

 


 


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite