Preţul gigacaloriei, dezbătut de conducerile RADET în Mamaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Constanţa, preţul gigacaloriei va ajunge la 250 de lei
La Constanţa, preţul gigacaloriei va ajunge la 250 de lei

Conducerile Regiilor de Termoficare din ţară s-au adunat astăzi în staţiunea Mamaia pentru a pune la cale o strategie în ceea ce priveşte înlocuirea subvenţiei pentru plata gigacaloriei cu un ajutor de stat, astfel încât costurile întreţinerii să fie mai uşor de suportat de populaţie.

Una dintre soluţii, aşa cum anunţase şi primarul Radu Mazăre, ar putea fi construcţia de centrale de generare de înaltă eficienţă, care să înlocuiască energia furnizată de CET-uri. În acest sens, directorul Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) Constanţa, Ilie Rachieru, a spus că autoritatea locală se află deja în discuţii cu mai multe bănci pentru obţinerea de finanţare.

O altă soluţie pentru a ajuta populaţia să suporte preţul gigacaloriei, odată cu înlăturarea subvenţiei de 45 la sută care venea de la Guvern, ar fi ridicarea plafonului de ajutorare a populaţiei prin Ordonanţa 5, de la 613 lei la 2.500 de lei. Astfel, cei care au venituri pe gospodărie mai mici de 2.500 de lei în fiecare lună intră în „sărăcie energetică“ şi ar urma să primescă un ajutor de la stat pentru plata agentului termic.

„Odată cu înlăturarea subvenţiei de la Guvern constănţenii ar urma să plătească, pentru aceasta iarnă, un preţ majorat al gigacalorie de la 190 la 250 de lei“, a declarat Ilie Rachieru.

Mihai Bălan, preşedintele Asociaţiei COGEN România, a dat exemplu oraşul Vâlcea, unde există o astfel de centrală de generare de înaltă eficienţă, iar populaţia plăteşte 127 de lei pentru gigacalorie. Odată cu suspendarea subvenţiei va plăti 160 de lei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite