Păduri dispărute prin Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de metri cubi de lemn au fost exportaţi anul acesta prin Portul Constanţa prin intermediul firmelor-fantomPoliţiştii au luat urma unei afaceri ilegale: o suveică de firme-fantomă a fost interpusă în circuitul de export al cherestelei şi buştenilor prin Portul Constanţa.

Afacerile ilicite sunt foarte bine mascate din cauza amplorii pe care au luat-o exporturile de material lemnos.Dacă în anii precedenţi lemnul era încărcat pe vapoare în stive, în ultima perioadă exportatorii preferă să transporte marfa în containere. Explicaţia: sustragerea de la o evidenţă amănunţită. Containerele sunt cântărite în terminal, înainte de a fi încărcate în vapoare.

„Limita de greutate este undeva la 32,500 tone. Ei încarcă peste limita admisă, însă în documentele vamale înscriu greutatea normală. Singura consecinţă, atunci când apar diferenţe, este că operatorul de linie înştiinţează Vama cu privire la plusurile constatate“, declară comisarul-şef Grigore Peşterău, din cadrul Serviciului de Investigare al Fraudelor al Poliţiei Judeţului Constanţa.

Spre exemplu, la un singur export de 18 containere se poate înregistra un plus de 42 de tone de lemn, cu valoare de ordinul zecilor de mii de lei.
Exportatorii urmăresc astfel să diminueze taxele la bugetul de stat şi să ascundă că nu au autorizaţii de exploatare pentru buştenii pe care-i scot din ţară. Afacerea e în plină dezvoltare: dacă anul trecut s-au exportat 18.000 de metri cubi de buşteni şi 3 milioane metri cubi de cherestea, anul acesta, în primele şapte luni, către export au plecat 40.000 metri cubi de buşteni şi peste 800.000 metri cubi de cherestea. Valoarea prejudiciului adus statului este greu de cuantificat.

Citiţi noul săptămânal , apărut astăzi la chioşcurile de ziare din Constanţa, ce metode folosesc contrabandiştii şi ce spun poliţiştii despre filiera pe care au destructurat-o!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite